Sigara üzerine verimli ve güzel tartışmalar oluyor. Malumun ilanı kabilinden şeyler söyleniyor ama yine de toplumun sağlığı açısından çok önemli gelişmelere tanık oluyoruz.
Eğitimin içinde birisi olarak sigara içme yaşının ilk ve ortaokul düzeylerine kadar düşmesi bizi üzüyor ve buna engel olamıyoruz. Öğrenciler liseye geldiklerinde çoktan tiryaki olmuşlar, uyardığımız veliler "ne yapayım hocam, yanlış bir iş yapmasın diye sigara parasını bile veriyoruz" diyorlar. İçenlerin cinsiyeti, mesleği, kemiyet ve keyfiyeti de korkutuyor bizleri. Hele bazı kesimlere sigara hiç yakışmıyor, yadırganıyor.
Sigaranın zararı konusunda şüphesi olan bir Allah'ın kulu yoktur herhalde.
Ölüm meleğinin insanların canını almada aracı kullandığına inanırız. Yani kanserden ölürüz, suda boğulur, ateşte yanar, kaza olur, ateşli silahla vuruluruz vs.
Neden öldü? "İşte şundan" denilir.
Necmettin Nursaçan Hoca şöyle bir mizansen yapıyor:
Sigara ile atom bombası insanları nasıl öldürdükleri üzerine konuşuyorlar. Atom bombası diyor ki:
"Ben bir anda binlerce kişiyi mahvedebilirim."
Sigara o ne ki anlamında cevap veriyor:
"Gülerim sana, sen bir anda binlerce insanı mahvedebilirsin ama ben mahvetmeye devam ediyorum."
Sigara konusunda yapılan tartışmalara gelelim.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2019 yılının ilk ayında sigara ile ilgili çok hayırlı bir adım attı.
DİB, sigara içen personele yaptırım kararı aldı ve Başkan Ali Erbaş imzasıyla, 17 Ocak'ta tüm birimlere gönderdiği resmi yazıda sigara içen personele bu yıldan itibaren hac görevi verilmeyeceğini açıkladı. Kararı değerlendiren Ali Erbaş, Başkanlık tarafından bugüne kadar alınan en hayırlı kararlardan biri olduğunu ve sigaranın asrın felaketleri arasında yer aldığını söyledi.
Din görevlilerinin sağlığa zararlı bir maddeyi kullanmasının çok yanlış olduğunu vurgulayan Erbaş, şöyle devam etti: "Bu yıl hem hac hem de umre organizasyonlarında sigara kullanmayan din görevlilerimizi tercih edeceğiz. Daha sonraki yıllarda sigara kullananlar sınava dahi giremeyecek. Belki daha sonraki aşamalarda din görevliliği sınavlarında sigara kullananlar tercih edilmeyecek. Bunu çok önemsiyorum. Sigaranın pek çok ilim adamı ve âlim tarafından haram olduğu söyleniyor. Şahsen benim de kanaatim bu yöndedir. Bizim bu noktada çok dikkatli olmamız, hassas davranmamız gerekiyor. Din görevliliği gibi mukaddes bir vazifede imamlarımızın, bütün görevlilerimizin bu tür alışkanlıklardan uzak durmaları gerekiyor." (https://www.star.com.tr/yasam/sigara-icmek-haram-31.01.2019)
Başkan Erbaş, bu açıklamalardan üç-dört hafta sonra da Erzincan'da din görevlileriyle yaptığı toplantıda, sigara ile ilgili son noktayı koydu:
"Dünyada ve ülkemizde yıllarca 'haram' denilmediği için dikkate alınmayan sigara bağımlılığından insanlığı kurtarmamız lazım. Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız. Çünkü sadece bizim ülkemizde bir yılda 115 bin kişi hayatını kaybediyor, bu ne büyük bir faciadır" ifadelerini kullandı. Erbaş, 4-6 yaş Kur'an kurslarının önemli bir imkân olduğunu vurgulayarak, "Çocuklar büyürken, karakterleri oluşurken etkimiz olsun istiyoruz" diye konuştu. (https://www.haberturk.com/erbas-sigaranin-haram-olduğunu-16.02.2019)
Ünlü ilahiyatçılar da Diyanet'in bu haklı çıkışına destek verdiler. İnşaallah toplumumuzun bu illetten uzaklaşmasına bu çalışmalar katkı sunar.
Alışkanlıkların bir anda terk edilmesi kolay değil ama iradeyle ilgili bir durum. "Dumanını yel, parasını el alıyor" zararı da içene kalıyor.
Şubat ayının ortalarında(13 Şubat 2019) ülkücü camianın önde gelen şairlerinden Ozan Arif'i kaybettik. Allah rahmet eylesin. Onun sigarayı karşısına alıp konuştuğu bir şiiri var, işte o:
Ey sigara! Seni son defa yaktım
Son bir keyif çatacağım sigara
Bittiğin an, bil ki seni bıraktım
Söz, sözümü tutacağım sigara.
       Sözümü tutmazsam ayıp ederim
            Kendime saygımı kayıp ederim
            Sana mı bağlı be, benim kaderim?
            Yeter artık! Batacağım sigara.
Batacağım çünkü bunaldım hepten
Kim bilir ne kadar götürdün cepten
Para da bir yana sıhhi sebepten
Neredeyse biteceğim sigara
            Zor tabi, adeta kırk sene yeyip
            Sonradan bırakmak, bıraktım deyip
            Bu zorlukla biraz sana benzeyip
            Yanıp yanıp tüteceğim sigara
Yansam da tütsem de kararım karar
Canıma tak etti verdiğin zarar
Bu adam sensiz de bir işe yarar
Ben kendime yeteceğim sigara
            Hem dostluğun oldu hem de zararın
            O yüzden arkadan konuşmam yarın
            Bırakırsam seni, eski dostların
            Arasına katacağım sigara
Ben Arif'im yanlış adım atmadım
Sen beni bunalttın, ben bunaltmadım
Hayatımda hiç kimseyi satmadım
Ama seni satacağım sigara.
Cenab-ı Hak tüm müptelaları bu illetten kurtarsın.
Vesselam.