Bugün artık internette iletişim, bilgiye ulaşma, oyun eğlence, bankacılık, alışveriş ve diğer birçok şeyi rahat ve kolay olarak yapabiliyoruz. Fakat internette suçlar, suçlular, dolandırıcılar, istismarcılar, siber zorbalar, tacizciler, teşhirler de var. Teknoloji hızla gelişerek ilerlerken, sanal âlemin görünmeyen karanlık yüzünde olanlar da maalesef artarak devam ediyor.
"İnsanın, insana verebileceği en güzel şey güvendir." sözü herkes tarafından kabul görmektedir. İnternet ortamında güven aramak, çölde su aramaya benzer. İnternetin insanlara sunduğu kolaylıkları ve fırsatları inkâr edilemez. Fakat internetin faydaları ile zararları arasında bir hesap yapıldığında, "İnternet Güvenliği", "İnternetin Bilinçli Kullanımı", "İnternet Hak-Hukuk ve Sorumlulukları" konularının ne kadar önemli olduğunun farkına varabiliyoruz.
İnternet Güvenli mi?
İnterneti güvenli olduğunu söylemek için gerekli tedbirler mutlaka alınmalıdır. İnternet ortamında %100 güvenlik garantisini hiç kimse veremez. İnternet kullanıcıları kendi üzerlerine düşen görevleri ve sorumlulukları yerine getirirlerse, interneti belli bir düzeyde güvenli hale getirebilirler.
İnterneti güvenlik hale getirmek için yapılması gereken sorumluluklar:
* Antivirüs ve firewall (güvenlik) programı kullanmak, İşletim Sistemimizi güncel tutmak.
* Neyi nerede aradığımıza dikkat etmek.
* Kablosuz ağımızın şifresini paylaşmamak ve herkese açık şekilde bırakmamak, şifre güvenliğine dikkat etmek.
* İnternet üzerinden alışveriş yapıyorsak sanal kredi kartı kullanmayı tercih etmek.
* Şüpheli linkleri ve e-mailleri açmamak, tıklamamak, Phishing (balık) tuzağına düşmemek.
* Çok kişinin kullandığı bilgisayarda, bankacılık işlemlerini zorunlu olmadıkça yapmamak, İnternet Bankacılığı ve çevrimiçi alışverişte dikkatli olmak.
* Üyelik istenen sitelerde kişisel bilgilerin tamamını vermemek, Kimlik Hırsızlığı ve Dolandırıcılığa maruz kalmamak.
* Sosyal paylaşım sitelerinde kişisel gizlilik, mahremiyet ve paylaşım konularında ölçüler ve sınırlar belirlemek, Sosyal Ağ Güvenliğine dikkat etmek.
Çocuk istismarcılarının, uyuşturucu bataklığının, sözde sağlık ürünleri simsarlarının, sapkın inanışların, terör propagandalarının, müstehcenliğin ve gençlerimizi kötü yola sürükleyen fuhuş tehlikesinin yuvalandığı bir çukurdur sanal dünya. Eğer tedbir alınmazsa tehlikeler tüm toplumu tehdit etmeye ve artmaya devam edecektir.
İnternetin bilinçli kullanımı, internet güvenliği için en önemli unsurdur. Yüzde yüz bir güvenlik sağlanamasa da güvenlik için antivirüs ve firewall programları mutlaka kullanılmalıdır. Güvenli İnternet için çözüm: Güvenli İnternet Hizmeti, Antivirüs, Firewall ve Bilinçli İnternet Kullanımı şeklinde olmalıdır.
Önce Çocuklarımız!
Maalesef internet ve bilgisayar kullanım yaşı 3 yaşına kadar inmiş bulunuyor. Artık anne babalar çocuklarını susturmak için ellerine cep telefonu, tablet verebiliyorlar(!) Ancak, bu durum çocukların istismara daha açık ve savunmasız oldukları için kötü bir durumdur. Çocuk istismarı hem bir insanlık suçu hem de dünyada çok ağır cezası olan bir suçtur. Çünkü istismar edilen her çocuk, toplumun telafisi zor, en ağır yarasıdır.