Diğer ülkelerin Türkiye'ye bağlılığını sağlamak, bizim de makine imalatında bağımlılığımızı azaltmak en önemli amacımızdır. Bunun da endüstri 4.0 ile mümkün olabileceğine inanıyor ve üreticilerimizin bu teknolojiye hazırlanmaları konusunda destek olmamız gerektiğini düşünüyorum. Burada insan kaynağımızın katma değerini artırmamız büyük önem taşımaktadır. İmalatta ve satış sonrası hizmetlerde önemli avantajlar sağlayacak endüstri 4.0 evrimi sadece imalatta, yeni mamullerde değil, yeni sistem ve iş süreçleri kapsamında da ele alınması gerekmektedir.
Makine ve kontrol sistemlerini, bilgisayar, elektronik ve uzay bilimlerinin tümünü kapsayan çalışma alanına Robotik denmektedir. Mekanizmaların tasarımı, kontrol edilebilmeleri için yapılarına elektronik donanımların eklenmesi, dijital ortamda kontrollerinin sağlanması ve belirli ortamlarda belirli koşullara göre çalışmaları baz alındığında robotik çalışmalar; makine, mekatronik, bilgisayar, yazılım, kontrol ve otomasyon, uzay ve havacılık, elektrik-elektronik gibi birçok mühendislik disiplinini bir arada toplamaktadır.
Son yıllarda birçok kurum ve okullarda robotik kodlama eğitimleri verilmektedir. Verilen bu eğitimler sonucunda ortaya ülkemiz halkının ihtiyaçlarına yönelik yeni ürün geliştirme çalışmaları yapılması gerekmektedir. Bilakis kodlama çok önemlidir, fakat bu eğitimler sonucunda pratik uygulamalar yapmadan ortaya yeni ürünler çıkarılabilmekte midir?
Bugün Çin'de hazır robot ve malzemeleri imal edilmekte ve bunlar internet ortamında satılmaktadır. Bu malzemeleri sürekli Çin'den satın almak, dışa bağımlılığımıza neden olmaktadır. Fakat bu hazır malzemelerle ülkemizde halkımızın ihtiyaçlarını ne oranda çözüm üretilmektedir. Belirli oranda ihtiyaçları ve sorunlara çözüm olsa da dışa bağımlılığımız daha ne kadar devam edecek?
Üretken ve girişimci insanlarımızla görüşmelerimizde kodlama ve yeni ürün geliştirmek için uygun mekân, malzeme ve uzmandan eğitim almakta sıkıntılarını dile getirmektedirler. Çalışma yapmak için uygun bir atölye, atölyede ise uygun malzeme ile aletlerin olması gerektiği özellikle belirtilmektedir. Birçok meraklı gencimiz ise malzeme bulmakta (bütçelerinin elvermemesi nedeniyle) sıkıntı çektiklerini belirtmektedir.
TÜBİTAK başta olmak üzere KOSGEB gibi kuruluşlar yeni teknolojik ürün geliştirme çalışmalarına özellikle gençlere büyük destekler vermektedirler. Bu destekler için yeni ürünlerin belirli bir seviyede gerçekleşmiş olması veya en azından belirli oranda olgunlaşması gerekmektedir. İlgili alanda eğitim alan gençlerimiz okullarında yeni ürün tasarımı yapabilirler. Fakat ilgili alanlarında eğitim almayan ve mezun olan öğrencilerimiz, imkân bulamayan ilgili ve istekli gençlerimiz için çalışma yapabilecekleri mekânlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Çorum Mucitler Derneği olarak yeni teknolojileri yakından takip ediyoruz. Çevreci ve doğal, kaliteli ve insan sağlığına uygun yeni ürünler geliştirmek amacıyla pratik uygulama ve çalışma yapmak için çaba sarf ediyoruz. Bu maksatla bir atölye oluşturmak için çalışmalarımız devam etmektedir.
Mekân, imkân ve eğitim desteği verilen istekli bireylerin, robotik konusunda yeteneklerinin ortaya çıkartılarak gerekli bilgi ve donanıma sahip olmalarının sağlanması ve ayrıca pratiğe yönelik bireysel çalışma ortamları ile yerli ve milli yeni ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla "Robotik Mucit Atölyesi" projesi Derneğimiz tarafından hazırlanmıştır.