3 Boyutlu Yazıcı Nedir? Nasıl Kullanılır?
3 boyutlu olarak çizimi yapılmış cisimleri, plastik ve benzeri malzemeler kullanarak oluşturan cihazlara 3 Boyutlu (3D) yazıcılar denir.
En çok kullanılan teknoloji, 3 boyutlu modeli 2 boyutlu katmanlar halinde yığılarak 3 boyutlu ürün elde eden "fused deposition modeling" tekniği ile çalışan 3 boyutlu yazıcılardır.
3 boyutlu yazıcılarda oluşturmak için öncelikle 3 boyutlu bir çiziminin yapılması gerekmektedir. 3 boyutlu çizim SolidWorks, AutoCad, Rhino3D, Bonzai ve benzeri sıkça kullanılan yüksek maliyetli yazılımlar olduğu gibi, Google Sketchup, FreeCad ve benzeri çok başarılı ücretsiz yazılımlar da vardır. Yapılan 3 Boyutlu çizim, STL (STereoLithography) formatında katmanlar haline dönüştürülür.
3 boyutlu yazıcılarda genellikle ABS, PLA ve benzeri termoplastik malzemeler kullanılır.
Erime sıcaklığına ısıtılmış termoplastik malzeme, bilgisayar kontrolünde hareket ettirilir ve 2 boyutlu katmanlar halinde tablaya yığılarak üretilmiş olur.
Kullanılan teknikler arasındaki en belirgin fark katmanların nasıl yığıldığıdır. Bazıları malzemeyi eritip yumuşatarak katmanları oluşturur, diğerleri ise sıvı haldeki malzemeleri doğrudan yığar ve yığma işleminin hemen ardından malzeme sertleştirilerek ürüne son hali verilir.
3 boyutlu yazıcılar aksesuar, ayakkabı tasarımında, endüstriyel ve mimari tasarımlarda, inşaat ve yapı işlerinde, otomotiv sanayisinde, hava-uzay, dişçilik ve tıp sektöründe, mücevher, eğitimde, coğrafi bilgi sistemlerinde ve farklı alanlarda birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. Sanayi sektöründe kullanılan bu yazıcıları, küçük masa üstü modelleriyle de evlerimizde kullanarak, ihtiyaç duyduğumuz ürünleri kendi başımıza üretebileceğiz.
Ürünün planını kendimiz çizebileceğimiz gibi internetten indirerek, ürün 3 boyutlu yazıcıdan üretilecektir. Üç boyutlu tarayıcılarla bilgisayara aktaracağımız bir ürünü, istediğimiz sayıda fotokopi gibi çoğaltabilecektir. Bu yazıcılarda renkli veya tek renk üretim yapılabiliyor. Otomobil, uçak gibi ürünlerin dış gövdeleri ve büyük parçaları, fabrikalardaki büyük yazıcılarla bugünkünden çok daha hızlı üretilebilecek. Örneğin Boeing bazı uçak parçalarını, Audi'yse bazı otomobil parçalarını şimdiden bu şekilde üretmeye başlamıştır. Bazı klasik otomobillerin piyasada zor bulunan yedek parçaları ise 3D yazıcılar ile üretilebiliyor.
Son 5-6 yıldan beri gelişmiş ülkelerde kullanılan 3 boyutlu yazıcılara, artık ülkemizde bir bilgisayar veya akıllı cep telefonu maliyetine sahip olmak mümkün.