Yapılan çalışmaların hayatı kolaylaştırmasıyla birlikte kaliteli ve uygun fiyatlı olması, kısa zamanda yapılması ve insan sağlığına uygun olması mucitliğin temel felsefesidir.
Şehrimiz başta olmak üzere ülkemizde ev yapımı ile ilgili ilginç durumlarla karşı karşıyayız. Modern ve yenilikçi çalışmalar konusunda önde olduğunu düşünen halkımız maalesef evler konusunda dünyayı geriden takip etmektedir.
Dünyada, özellikle Japonya'da ailenin yaşam alanı olarak ahşap müstakil evler tercih edilmektedir. Bugün ülkemizde yaşanan demir ve işçilik maliyetlerinden dolayı da taşıyıcı ahşap olan yapılan betonarme yapılara göre daha uygun fiyatla yapılmaktadır. (Yapılarak denendi, tecrübe ile sabit.)
Ayrıca tarihimize, kültürümüze, yaşam biçimimize yakışmayan; büyük aile yapısına ve misafir ağırlamaya uymayan; insan sağlığına uygun olmayan yapılarla karşı karşıyayız. Beton sürekli olarak radon gazı yayarak beden üzerinde toksik etki yapmaktadır. Betonarme yapılardaki çift kat hasır demir donatıların doğal manyetik alanı engellemesi, bundan dolayı da vücudun dinlenme esnasında ihtiyacı olan doğal manyetik alandan yoksun kalmasıyla zihinsel ve fiziksel sağlığımız risk altına girmektedir.
Betonarme yapılarda kalıp, demir ve beton işçiliğinin ahşaba göre uzun olması ile demir ve betonun maliyetinin yüksek olması en önemli dezavantajlardır.
* Ahşap, depreme dayanıklılık konusunda en avantajlı yapı şeklidir. Ayrıca hafifliği nedeniyle de önemli tercih nedenidir. Dayanıklılığı dillere destandır. Çorum'da da ahşap yapıların yıkılması için bazıları çok uğraşıyorlar ama yıllardır ayaktalar.
* Betonun ömrü normal şartlar altında 60 yıl olup, ülkemiz şartlarında ortalama 40 yıl gibidir. Fırınlı kereste kullanılırsa ahşap evler 500-600 yıldan fazla ömürlü olmaktadır. 200-300 yıllık yalılar buna örnek verilebilir.
* Isı yalıtımı başta olmak üzere rutubet ve nem konusunda ahşap yapılar en avantajlıdır.
Önerdiğimiz sistemde taş duvarlı temeller üzerine ahşap ile iskedos şeklinde ev yapılır. Duvarlara önerim gaz beton kullanılmasıdır. Gaz beton, hem ısı yalıtımlı ve ses yalıtımlıdır, hem de hafiftir. Ayrıca tuğla işçilik, kum çimentoyu ve sonradan yapılan yalıtım ile birlikte hesaplandığı zaman gaz beton tuğlaya göre daha uygun maliyetlidir. Sonrasında ise duvarlar alçı ile sıvanabilir, elektrik ve su tesisatı, tuvalet ve banyo betonarme binalarda olduğu gibi yapılabilir. Ayrıca elektrik ve su tesisatının yapılması daha kolaydır. Binalarda en önemli unsurlardan birisi çatıdır. Çatı ne kadar sağlam ise binanın ömrü o kadar uzun olur.
Fırınlı birinci sınıf kereste ile yapılan yapılar ile 3. sınıf kereste ile yapılan çalışmalar olmak üzere ahşap yapılarda alternatifler bulunmaktadır. Fırınlı ahşap yapıların maliyeti, betonarme yapılara yakın olmakla birlikte 3. sınıf kereste ile yapılan yapılarda betonarme yapılara göre kat kat ucuzdur. Aradaki fark ise kerestenin ömrü ile ilgilidir. 3. sınıf kereste en kötü ihtimalle en az 50-60 yıl ömürlü olabilir.
Ahşap ev yapımı konusunda kullanılan kereste ve yapı şeklinden dolayı betona göre yüksek maliyet çıkaran firmalar vardır. Fakat kendi yaptığım araştırmalar ve deneyimlerime göre gerçek çok farklıdır. Betonarme ve çelik yapılara göre ahşap yapının maliyeti azdır. Uzun ömür ve sağlıklı yaşamı eklediğimizde ise ahşap yapılar betonarme yapılara göre kat kat ucuz olmaktadır.
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı ev yapımı konusunda mucize ve mucitlik aramaya gerek yoktur. Moda uğruna kendimizi ve ailemizi, çocuklarımızı köhne, rutubetli, sağlıksız ve çok masraflı apartman dairelerine mahkûm etmeyelim.