Mali Eylem Görev Gücü (FATF) 28 Hazirandaki Singapur toplantısında Türkiye’nin Gri listeden çıkarılmasına resmen karar verdi.
Karar sonrası Cevdet Yılmaz açıklamalarında, “Türkiye'nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır.Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır” ifadesinde bulundu.
Kararın hemen öncesinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kişisel sosyal medya hesabından “başardık” paylaşımında bulundu. Bu paylaşımla birlikte Borsa İstanbulda alımların hızlandığını gördük. Daha sonrasında ise Bist 100 haftayı eksi 33 puan düşüşle kapattı. Piyasada dikkatler artık, 19 Temmuz’da Uluslararası kredi derecelendirme kurumu olan Moody’s’in Türkiye kredi notu görünümündeki muhtemel artışlarda olacak.
Haftanın en önemli bir diğer gelişmesi ise perşembe günü yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında, kurulun politika faizini yüzde 50 oranında sabit bırakması kararı oldu. TCMB’nin karar metninde ise aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflama mayıs ayında geçici bir kesintiye uğradığı fakat yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiğini belirtti.
Ayrıca hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tuttuğuna vurgu yapıldı. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceğinin altını çizdi.
TCMB, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'in bankalarca hesaplanacak kaldıraç oranı bulunan bankalara, ilave olarak zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik "Zorunlu Karşılıklarda Farklılaşma" başlıklı bölümünü yürürlükten kaldırdı. Bu adımın bankaların elini rahatlatması bekleniyor. Ayrıca TCMB, kotasyon vadesi gelmemiş FX-TL’de swap limitini de indirdi.
Bankacılık sektörünü ilgilendiren bu haber akışlarıyla birlikte Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörünün görünümünü 'nötr'den 'iyileşiyor'a revize etti.
Fitch yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'nin politika çerçevesine yönelik artan yatırımcı güveni, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz rezervleri pozisyonunda iyileşmeye, daha düşük dolarizasyona ve bankaların dış finansmana daha iyi erişimine yol açmıştır. Sonuç olarak, sektörün yabancı para (YP) likit varlıklarının önemli bir bölümünü oluşturan bankaların TCMB ile yaptıkları döviz swapları önemli ölçüde azalmıştır. Tüm bu faktörlerin finansal istikrarı desteklemeye devam etmesi beklenmektedir" dedi.
Menkul Kıymet İstatistiklerine göre yabancıların tahvil alımları 34,5 milyon dolar ile bu hafta da devam etti. Hisse senetlerinde ise 21 Haziran bayram haftasındaki 2 kısa işlem gününde 158 milyon dolarlık satış yaptılar.
ABD'de tüketici güven endeksi Haziran'da beklentilerin hafif üzerinde 100.4 olarak gerçekleşti. Yeni Konut Satışları Mayıs'ta %-11.3 azaldı. İşsizlik başvuruları beklentilere hafif paralel açıklandı. Kişisel tüketim harcamaları da beklentilere paralel şekilde artış gösterdi. FED'in enflasyon ile mücadele etme adına göz önüne aldığı önemli verilerden biri olan kişisel harcamanın açıklanmasının ardından ise ilk tepki olarak riskli varlıklarda, değerli metaller öncülüğünde pozitif seyir görüldü. ABD tahvil piyasası bu veriyi beğenmedi ve satış tepkisi verildiği görüldü. ABD borsaları ise önceki zirveleri üzerinde tutunamadı ve haftayı sınırlı bir geri çekilme hareketiyle kapatmış oldu. Günlük periyotta baktığımızda ikili tepe oluşma ihtimali görünüyor ve eski zirveler geçilmeden önce temkinli olunması gerektiğini düşünüyorum.
Ons Altın’da, teknik olarak mayıstan itibaren başlayan düşüş trendinin devamını gözlemliyoruz. Aşağı yönlü hareketlerde 2300 dolar psikolojik destek seviyesine kadar geri çekilmeler görebiliriz. 2377 dolar seviyesi ise haftalık direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Gram altında da olası yukarı yönlü hareketlerde 2465 TL ve 2475 TL seviyeleri direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 2450 TL seviyesi altında kalıcılık olması durumunda 2435 TL ve
2420 TL haftalık kısa vadeli destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Dinçer Kurt
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Yatırım Danışmanı