Son zamanlarda ruhsal hastalıklar üzerine araştırmalar yaparken buluyorum kendimi. Farkındalığa ihtiyacım var. Kalp yorgunluğumun beslendiği kaynağı bulup öğütleme mecburiyetindeyim. Yaşarken en çokta kendimi ihmal ettiğimi anladığımdan beri dur durak bilmeyen bir arayışın içinde bir kurtarıcı bekliyorum. Hep bu rolü ben üstlenecek değilim ya!
''Drama Üçgeni'' içinden çıkılması bir hayli zor olan durum. Her insanda bir miktar üçünden de bulunsa da, herkesin kendisine seçtiği bir rol vardır. Bu üçgenin '' Kurban, Kurtarıcı, Zorba'' üç bileşeni var. Baştan söyleyeyim bu işin kazananı yok!
Çevremdeki insanlara bakıyorum. Hep bir dertten yakınma durumu var. Başkalarına atıyor tüm suçları. Böylelikle gevşeklik gösterdiği her bir eylemin faturası başkasına kesilmiş oluyor. Kafaları rahat! Halının altındaki tozları kim temizleyecek meçhul…
Çevremdeki insanlardan da kimi karşı tarafa kan kustururcasına bir eylemin peşine takılıp gidiyor. Öfkeyle bir iç rahatlama yaşayacağına inanıyor. Gerçekse her öfkeyle gönlündeki öfke ateşine bir odun daha atıyor. Böylece hiç sönmeyen bir zararın esiri oluyor. Pişmanlıkla sonuçlanan eylemler zinciri için dövünür durur her durumda…
Çevremdeki kimi insanlarda kendisini bir süper kahraman görüp nerede sıkıntı varsa orada sabahlıyorlar. Üzülerek ifade etmeliyim ki bende o insanlardan biriyim. Üçgenin en kabul edilebilir elemanı gibi görünse de aslında yaşanmamış bir hayatın ihmalkârlığı içinde başkalarına bir hayat sunacağına inanma ironisi. Tek yaptığımız istemeseler dahi bir çözüm üretme çabası. Peki biz ne olacağız. Bu role bürünen insanlar. Genellikle hayata erken atılan ve var olan sorumluluk altında ezildiğini hisseden insanlar. Çocukluğumuzdan aldığımız bu zehirli durum yaşam biçimimiz haline gelmiştir.
Drama Üçgeninden çıkmak gerekir. Peki, ama nasıl dediğinizi duyar gibiyim.
Kendisini kurban gören insan. Artık çocukluk dönemindeki savunmasız insan olmadığının farkına varmalı evvela. Durumun farkına vardıktan sonra onun için neler yapabilirim üzerine araştırmalar yapmalı. Kendi başına yaptığı araştırmalar ile uyguladığı meditasyon uygulamaları işe yarayabilirse ne ala. Uzman desteği ile işi hızlandırmak en kestirme yolu.
Kendisini zorba gören insan. Ki kabul edilmesi en zor olanı. Kendisine yapılan haksızlığı masum insanlardan çıkarma işine soyunmak yerine kimse bu hale gelmesine neden olan insan. Bulup kendisiyle yüzleşmeli. Sebep olan kişilere ulaşamıyorsa, mektup yazıp onlarla ilgili o günde söyleyemediklerini yazarak söylemeli. Korkmamalı yüzleşmekten. Sabırla üstüne gidildiğinde sonuç alınacaktır.
Kendisini kurtarıcı gören insan. Kimsenin kendisinden böylesine büyük bir fedakârlık beklemediğini bilmeli evvela. Kendini rahatlatmanın yolu, kendini ihmal etmekten geçmediğini fark etmeli. Ve bir dur demeli. Mola vermeli. Sakinleşmek için, kendine iyi gelecek motivasyonlar bulmalı. Bunu başaracağına inanmalı. İnanmanın başarmanın yarısı olduğuna gönlünü de razı etmeli. Kurtaracağı biri varsa o da kendisi olduğunu unutmamalı.
Selam ve dua ile…