Yüce Allah’ın ayetlerde ‘biz’ demesinin hikmetlerinden bazıları ise şunlardır.
- ‘Biz’ demesi Rabbimizin; Allah’ın zihinlerde hiçbir canlı suretinde algılanmasını engellemektir.
- ‘Biz’ diyerek Allah-u Teâlâ zatının yüceliğini ve erişilmez olduğunu ifade etmek istemiştir.
- Yüce Allah, istişarenin birlikte hizmet ehli olmanın önemini anlatmayı hedeflemiştir.
- Yüce Rabbimiz kendi sonsuz kudretine rağmen tevazu örneği sergilemiş ve "biz" demiştir. Tek başına yapmış olmasına rağmen Yüce Allah ın ben dememesi, biz diye beyan etmesi bir nezaket, zarafet ve tevazünün gereğidir. 
2. ‘Kadir gecesinin kıymetini siz nereden bileceksiniz ki?’ 
Bu ayette Rabbimiz siz insanlar kendi aklınızla, ilminizle ve çalışmalarınızla bu gecenin kıymetini ve faziletlerini bilemez ve anlayamazsınız. ‘Biz’ diyor Yüce Allah; siz insanlara Kadir Gecesi’nin kıymet ve faziletlerini bildiriyor ve öğretiyoruz ki kıymetini bilin gerekli dersleri alın, faziletleri kazanmada gayretli olun buyuruyor.
- Siz Kur'an-ı Kerimin geldiği geceyi sıradan bir gece gibi görmeyin. O gecenin kıymetinden faydalanın. Yüce Allah ın değerli kıldığı her şey mutlaka kıymeti bilinmesi gereken ve faziletleri elde edilmesi gereken bir hikmetlerdir.
- Sadece Cenabı Allah’ın bildiği konuları, sadece Yüce Allah tarafından bildirilirse kullar bilebilirler.
- Allah azze ve celle peşinden gelen ayette Kendi (cc) sorusuna Kendisi (cc) cevap vermektedir.
3. ‘Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.’  
Cenabı Allah kıymet geceden değil Kur'an-ı Kerim’dendir diyerek bize Kitabullahın değerini anlatmaktadır. Kur'an-ı Kerimin olduğu, ulaştığı her yer, kişi, zaman vb. Kur'an-ı Kerimin hatırına kıymet kazanmaktadır. Değerler gecesi olmaktadır.
- Kur'an-ı Kerimin dünyaya gelmeye başladığı gece bin aydan yani yaklaşık 84 yıldan (otuz bin gün) daha hayırlı ise Kitabımızın kendisinin kıymet ve faziletleri elbette tahmin edilemeyecek ve hesaplanamayacak büyüklükte ve yüceliktedir.
- Kur'an-ı Kerim indiği sıradan bir geceyi bin aydan daha hayırlı, bereketli kılıyorsa; bu Yüce Kelam biz Müslümanların hayatında yer etse, bizim hayatımıza yön verse, biz insanlar bu ilahi Kelamın emir ve yasaklarına göre hareket etsek, her şeyimizi Rabbimizin kelamına göre yapmaya gayret etsek Kur'an-ı Kerim acaba bizi nasıl, ne kadar değerli ve faziletli bir Müslüman olarak inşa eder ve imanımızı yüceltirdi. Bizim değerimiz Rabbimiz katında nasıl ve ne kadar olurdu?
- İlk gelen beş ayet bir geceyi bin aydan daha hayırlı hale getirebiliyorsa; Kur'an-ı Kerimin tamamı bir insanın hayatında yer bulmuş olsa o Müslümanın hayatı nasıl faziletli ve kıymetli hale gelecektir.
- Cenabı Allah katında O'nun kitabının tamamının bir Müslümanın hayatının tümünde yer alması, o Müslümana Yüce Allah’ın vereceği faziletlerin asla tahmin edilemez ve sınırsız olduğunu göstermektedir.
- Kur'an-ı Kerim bir geceyi bir ömre bedel kılıyorsa; Kur'an-ı Kerimle hayatını kıymetli, faziletli hale getiren Müslümanların her anı bir ömre bedel olarak (84 yıl) Rabbimiz katında karşılık bulacak ve ona göre Yüce Allah katında o Müslüman değerli olacaktır. Bu sebeple Cenabı Allah Kitabın indiği geceyi bin aydan hayırlı diye ilan etmiştir. Sıradan bir geceyi Kur'an-ı Kerim sadece içinde bulunması sebebi ile bin aydan daha hayırlı kılıyorsa, Cenabı Allah’ın överek yarattığı ve en şerefli varlık diye tarif ettiği insana, mü'mine Yüce Kelamullah kendisiyle meşgul olan ve o Yüce Kelamı hayat nizamı haline getiren Müslümana kazandıracağı değerleri düşündüğümüzde inanılmaz, tarif ve tahmin edilemez bir lütuf, değer ve faziletlerle karşılaşacağımız bize müjdelenmektedir. Kur'an-ı Kerimin hizmetkarı olan, kitaba hizmet etmeyi kendisine şiar edinen, kitabın hükümlerini yaşayan ve yaşanması için gayret gösteren insan elbette Allah katında pek değerli, faziletli bir insan olacaktır.

Cafer KARA
Hafız-Din Görevlisi
[email protected]