Rasülullah (sav): "Kim Allahâ ve âhiret gününe inanıyorsa komşusuna eziyet vermesin..."7  buyurur.
Komşuların birbirlerine ihtiyaçlarının sınırı yoktur. "Komşu komşunun külüne muhtaçtır" atasözümüz bu gerçeği ifade eder. Bunun için komşuların birbirlerine iyi davranmaları, yardımlaşmaları ilahi bir zorunluluktur. Hz. Peygamber efendimiz komşunun komşu üzerindeki bazı önemli haklarını şu hadiste sıralamıştır.
Bu bağlamda Muaz b. Cebel'den rivayet edilen şu hadis, komşuluk hakkını ve ona yapılacak muameleyi son derece kapsamlı bir şekilde sunmaktadır:
"Ey Allah'ın Rasûlü! Komşunun, komşu üzerindeki hakkı nedir?" dedik. Bunun üzerine Rasûlüllah şöyle buyurdu: "Senden borç isterse ona borç verirsin. Senden yardım isterse ona yardımda bulunursun. Muhtaç duruma düşerse ona verirsin. Hastalanırsa onu ziyaret eder sin. Ölürse cenazesini uğurlarsın. Ona bir hayır isabet ederse buna sevinir ve onu tebrik edersin. Eğer ona bir musibet isabet ederse buna üzülür ve ona taziyetlerini bildirirsin. Tencerenin kokusu ile onu rahatsız etmezsin. Komşunun evini gözetlemek ve ona gelecek rüzgarı kapatmak maksadıyla ondan izin almaksızın binanı ondan daha yükseğe yapmazsın. Yine bir meyve satın alırsan ona hediye gönderirsin. Eğer bunu yapamazsan onu komşuna göstermeden gizlice kendi evine sokarsın. Çocuklarını satın aldığın eşyalardan bir parçayla dışarı çıkarak komşunun çocuklarını kızdırmazsın. Siz komşu hakkının ne olduğunu biliyor musunuz? Nefsim elinde olan Allah'a yemin ederim ki Allah'ın rahmeti ile esirgediği az kimseler hariç komşunun hakkı ödenemez."8
-Bu hadisin ışığında komşularımıza karşı yerine getirmemiz gereken görevleri şöyle sıralayabiliriz: 
1. Komşularımızla iyi geçinmek ve onlara güzel söz söylemek 
Rasulullah (sav): "Allah'a ve ahiret gününe inanan kimse, komşusuna iyi muamelede bulunsun (iyilik etsin)9  buyuruyor. Komşularımızla iyi geçinmek için de söz ve davranışlarımıza dikkat etmeli onları incitmemeli ve hoşgörülü olmalıyız. Onlara karşı tatlı sözlü, güler yüzlü olmalı, her karşılaşmamızda selamlaşmalı, hâl hatırını sormalı, sevinç ve üzüntülerini paylaşmalıyız. 
Hz. Peygamber (sav): "Allah katında arkadaşların hayırlısı, arkadaşına iyilik eden, komşuların hayırlısı da komşularına iyilik edendir."10  buyuruyor. Böylece hayırlı bir komşu olmamız gerektiğine işaret ediyor.
...............................................................................
(7) Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih, Âdab Bölümü, Hadis No:2020
(8) Beyhakî, Şuabü'l-Îmân, 7/83; Kurtubî, 5/188; İbn Hacer, 10/446; Gazzâlî, 2/213.
(9) Riyaz'üs-Sâlihin Tercüme ve Şerhi, c.2, s.209.