Rahmet iklimine doğru, maddi  sınırlardan, sınırsız ve sonsuz  manevi aleme yolculuk.  İman ve inkar noktasında imtihan zemini.  
Mirac mucizedir. Akıl  kendi kapasitesini bilir ve sınırlarını belirler. Dikey âlemden, yatay âleme gelen ilahi tecellileri  idrak eder,  içselleştirir. 
Mirac  insanoğlunu Ademlikten  kulluğa yükselten  merdivendir. İsra Sûresinde  Cenab-ı Mevla (cc)  Hz. Muhammed (sav)’i  "Kul"  nitelemesi ile  şereflendirmiştir. Ayet-i Kerimede "Bir gece bazı ayetlerimizi gösterelim diye" KUL"unu  Mescid-i Haramdan  çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksaya götüren Allah (cc) eksikliklerden münezzehtir. O gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir. [ İsra suresi Ayet-1]  buyurulmaktadır.  Yapay  ilahları  elinin tersi  ile itip, onlara sırtını dönerek  imanın  her  iradesini Allah (cc) teslim etmenin adı kul olmaktır. İsra ve Mirac   hadisesinin mucize oluşu yanında  onun insanlığa  sunduğu mesajlar da önemlidir. Bu mesajlar kişisel ve toplumsal açısından hikmetler yüklüdür. Bu mesajlar, iman- ahlak ilişkisi ile  birlikte değer kazanır. Sorunlu  bir din anlayışına sahip zihniyet, sağlıklı bir İman-Ahlak temelli eylem ortaya  koyamaz. 
Mirac  gecesi Hz. Muhammed (sav)e  Mü'minlere tebliğ etmesi için sunulan üç  hediyeden birisi namazdır. Namaz hakikat yolculuğunun meyvesidir. Mülk aleminden, melekut  alemine yüseliştir. Mü'min, Hz. Adem (as)a öğretilen  "Sübhaneke" duası ile   mülk aleminden  melekut  alemine  ulaşır.  "Tahiyyat"  duası ile manevi yolculuğunu tamamlar. Melekut  aleminden "KUL" olma şerefine  nail olarak  döner. Bu nedenle  namaz sadece  Rabbü'l- Alemin(cc) emrettiği için  yerine getirilir. Bunun dışındaki gayeler  yapılması hiçbir  anlam ifade etmez. Namazın ruhuna aykırıdır. Anlamsız ritüallerden  başka bir şey değildir.  Gerçek  anlamı ile kılınan  namaz  insanı ahlaki açıdan olgunlaştırır ve kötülüklerden uzaklaştırır.  İnsanı bireysellikten  toplumsallığa  yönlendirir. Toplumun bir ögesi olarak  toplumla  bütünleştirir. Yalnızlık  endişesinden  birliktelik algısını  ruhlara işler.  Bu duygu ile  İslam'ın dünya görüşünün  farkını ve farkındalığını  ortaya çıkarır.  
Bu mübarek gecede dört mukarrebun melek  Peygamber efendimiz(sav)e birer soru sormuşlar ve O (sav) da her soruya üç cevapla karşılık vermiştir. Bu diyalog bir mesaj mahiyeti taşımaktadır. İnsanın zihnen olgunlaşması ve kendi- kendini denetlemesinin prensiplerini içermektedir. [*]
1-Cebrail (as):  İnsanı felaketten kurtaranlar  nelerdir?
Peygamberimiz(sav): A- Sakin ve öfkeli olunduğu zamanlarda  gözetilen  adalet. B-  Fakirlikte ve zenginlikte iktisade riayet edilerek yaşamak. C- Gizlide  ve açıkta Allah (c.c)dan korkmaktır.
2-Azrail (as): Helak ediciler nelerdir? 
Peygamberimiz (sav): 
A- İtaat olunan cimrilik,
B-Arkasından gidilen Heva-i Nefs (arzusu),                                                                                                                    
C- Kişinin kendisini beğenmekten gelen kibir/ gurur. 
3-İsrafil (as): Keffaratler nelerdir ? 
Peygamberimiz(sav): A-Namaz kılındıktan sonra bir sonraki  vaktin namazını beklemek, B-Soğuk havalarda bile tam olarak abdest almak,  C- Cemaatle kılınan  namazlara iştirak etmek.
4-Mikail (as): Dereceler  nelerdir ? 
Peygamberimiz (sav): A- Allah (cc) yolunda  yedirmek, B- Allah (cc)’ın  selamını yaymak, C- Halkın uykuda olduğu bir zamanda (gecenin geç  vaktinde) kalkıp namaz kılmaktır. * [Enes(ra)dan rivayetle, Suyuti, Cami'u-sağır  Sh:141,  Taberani; El-evsat,   Kadı  İyaz;  Şifa-i Şerif.]  
Rabbimiz lütuf ve kereminin yüklü mucizesinin  anlatıldığı  İsra Suresinde  yaşamaya  değer hayatın ölçülerini  billurlaştıran  eskimez,  değişmez  oniki temel prensibi  bildirmiştir. Bu prensipler   medeni toplumun  en önde olacak esaslarıdır. Bunlar  imandan ve ahlak anlayışından ayrı düşünülemez. Allah(cc)’ı  tasdikin önemli uzanım ve sonuçlarıdır. 
Bunlar:
1- Allah'a  ortak  koşmamak,
2- Anneye, babaya hürmet ve itaat etmek,
3- Hak sahiplerine hakkını vermek,
4- İsraf etmemek,
5-  Aşırılığa kaçmamak,
6- Çocukları öldürmemek,
7-Zinaya  yaklaşmamak,
8- Haksız yere  kimseyi öldürmemek,
9- Yetime iyi muamele etmek,
10-Ölçü ve tartılarda doğruluktan  ayrılmamak,
11- Bilmediğimiz şeyleri körü-körüne takip etmemek,
12- Yeryüzünde gurur ve kibirle yürümemek.
Rabbimiz, bu mübarek gecenin sunduğu mesajları hakkıyla anlayıp, uygulayanlardan eylesin. Lütuf ve  kerem sahibi Rabbimiz bu gece hürmetine Milletimizi ve İslam Âlemini birlik, beraberlik içinde  felaket ve musibetlerden korusun.

Feyyaz CAMCI
Emekli Öğretmen