Deprem Sırasında Bilinmesi gerekenler:
1. Panik yapmayınız, (veya en aza indiriniz) çığlık atmayınız ve koşmayınız. Derin nefes alarak sakinleşmeye çalışınız. Sarsıntı dalgalarının ritmini takip ediniz.
2. Deprem olurken, ayakta durmayınız. İmkan varsa oturunuz. (Büyük bir depremde ayakta durmak çok zordur, baş dönmesi yapabilir. Ayrıca; felç olma riski olabilir)
3. Pencerelerden, raflardan, avizelerden uzak durunuz.
4. Çömel - kapan ve tutun kuralını uygulamaya çalışınız.
5. Yüzünüzü, başınızı düşebilecek eşyalara karşı koruyunuz.
6. Balkonlardan atlamayınız ve buralarda beklemeyiniz.(Binada yıkılacak, ilk bölümler arasında buralar gelir.Çünkü buralar binanın zayıf bölümleridir.)
7. Asansör kullanmayınız.(Şayet asansör içerisinde depreme yakalanmışsanız, tüm düğmelere basarak ilk durduğu yerde asansörü terk ediniz)
8. Merdivenlere ve çıkışlara rast gele koşmayınız ve oralarda durmayınız.(Merdivenler binada daha çok zarar görecek bölümler arasında olup; aynı zamanda kalabalık bir ortamda bilinçsiz olarak kaçılırsa izdiham meydana gelebilir. Bina ayakta kalmasına rağmen merdivenler çökebilir ve toplu ölümler meydana gelebilir.Marmara depreminde buna benzer olaylar yaşandı.)
9. Kriş - kolon bağlantısı altına saklanmayınız. (Yıllar önce deprem anında kriş/kolon altına saklanın diye öğretilirdi. Bunlar yıkıldığı zaman zararının daha çok olduğu görülünce bu uygulamadan vaz geçildi)
10. Kapı eşiklerine saklanmayınız. (Kapı eşikleri de çok güvenli olmadığından, tavsiye edilmemektedir)
11. Binayı 10 - 15 saniye içerisinde terk etme imkanız yoksa, kaçmaya çalışmayınız.( Bir deprem anında, apartmanın 8'nci katında bulunanda kaçmaya çalışıyor, birinci katında bulunanda. Sekizinci kattan kaçmaya çalışan vatandaş en fazla altıncı kata kadar kaçabiliyor ve muhtemelen burada mahsur kalıyor veya merdivenlerin çökmesi neticesinde hayatını kaybediyor. ''Savaşlarda savaşanlardan çok, kaçanlar ölür'' diye bir atasözümüz var. Depremlerde aynen buna benziyor. Depremlerde bilinçli olarak korunanlardan çok, bilinçsiz olarak kaçanlar zarar görüyor )
12. Şöminelerden, ocaklardan, tuğla ile örülmüş yerlerden uzak durunuz.
13. Mutfak, (Şunu bilmeliyiz ki, biz bu korunma önlemlerini daha çok Japonya'dan almışız. Ancak; onların mutfakları deprem hesap edilerek dizayn edilmiştir. LPG tüpleri, buzdolapları, dolap kapakları vs. sabitlenmiş olup, olası depremde düşmez.Bizde ekseri çoğunlukla kap- kacak ne varsa üzerimize gelebilir.Bunu hesap etmekte fayda var) banyo, kiler, WC de hayat üçgeni oluşturulacak uygun yerlerdir. (Buralar yıkılsa bile dar alan olması nedeniyle, yükseklik meydana gelecek ve sivil savunma ekipleri önce yükseklik olan alanlardan kurtarmaya başlayacaktır.Bu sayede daha erken bize ulaşma imkanı doğabilecektir.Aynı zamanda buralarda su bulunacağından, bilhassa yaz günlerinde patlayan borular toprağı nemli hale getirecek ve su ihtiyacımızı belirli bir süre karşılayabilecektir. Çünkü insanın böbreği 40-50 saat geçtikten sonra zarar görmeye başlar)
14. Çamaşır makinesi, çelik kasa, kanepe, koltuk vb. ağır eşyaların yanında cenin vaziyeti (çocuğun anne karnındaki gibi) alınız.(Bu sayede hem az yer kaplarız hem de, iç organlarımızı daha rahat koruyabiliriz.)
15. Çıplak ayakla kaçmayınız.(Muhtemelen ortalarda cam kırıkları olacaktır)
16. Durum müsait olup ta kaçmanız gerekiyorsa tutunarak kaçınız.
17. Ailenizle aynı yerde korunmaya dikkat ediniz. ('Acılar paylaşıldıkça azalır.Sevinçler paylaşıldıkça çoğalır' der büyüklerimiz.Bu bağlamda; bulunduğumuz bina yıkılır veya yarı hasarlı olurda içeriden çıkma imkanımız olmazsa ve çocuklarımızın çığlığı yan odalardan gelirse daha çok panikleriz. Acaba yavrum ne halde diye…Fakat yanımızda eşimiz ve çocuklarımız varsa acı olur ama birazcık daha farklı olur. Belki fırsat olursa motive etme imkanımız bile olabilir.Veya son anında yanında bulunmamız bile bir teselli kaynağımız olabilir)
Özetin Özeti: Deprem anında bilinçli olarak hareket edebilmek için; sivil savunmacıların tavsiyelerini lütfen ciddiye alınız. Tatbikatları yapmış olmak için değil bir gün depremlerde uygulamak zorunda kalacağınızı hesap ederek yapmaya çalışınız.