Dünyada ve ülkemizde belirli gün ve haftalar vardır. Bu günler ve haftaların özelliğine göre çeşitli etkinlikler yapılır. Kamuoyunun dikkati çekilmeye çalışılır. Bu bağlamda '28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ' olarak, 01 - 07 MART ise 'DEPREM HAFTASI' olarak kutlanmakta olup; başta okullarımız olmak üzere tüm kurumlarda sivil savunma hizmetleri tanıtılmaya daha doğrusu toplumda temel afet bilinci oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Ülkemizde sivil savunma: Ülkemizde birçok insan bu teşkilatı ülkeyi acıya boğan Marmara depremiyle beraber daha yakından tanımaya başladı. Sivil savunmanın kamuoyunda tanınması açısından mahalli basınımızın samimi destekleri nedeniyle Türkiye'de ÇORUM ilimiz başta gelir diye düşünüyorum. 22 yılda mahalli basınımızda takip edebildiğim kadarıyla, BEŞ binin üzerinde (makaleler dahil) sivil savunma haberi çıktı. Yıllar önce bu teşkilatta çalışmadığım zamanlarda, İl müdürlüğünün kapısında 'SİVİL SAVUNMA' levhasını gördüğümde acaba ne görev yaparlar, her halde Milli Savunma Bakanlığı personeli veya sivil polis olarak görev yapıyorlar diye düşünmüştüm. Sivil savunma da görev aldıktan sonra buna benzer sorularla sıkça karşılaştığımda yadırgamadım. Çünkü bende benzer şeyleri yaşamıştım.
* 1928 yılında Genelkurmay Başkanlığınca yayınlanan "Cephe Gerisinin Havaya Karşı Müdafaa ve Muhafazası" adlı talimname.
* 1931 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen "Milli Seferberlik Talimnamesi"nin II. kısmı olan "Hazar ve Seferde Havaya Karşı Koruma Talimatı".
* 1937 yılında 3231 sayılı Kanunla, yurdun hava tehlikesine karşı korunması ve hizmetlerin tek elden yönetilmesi amacıyla Genelkurmay Başkanlığına bağlı "Hava Müdafaa Genel Komutanlığı" kurulması.
* 1938 yılında 3502 sayılı "Hava Taarruzlarına Karşı Koruma Kanunu".
* 1941 yılında 3992 sayılı Kanunla "Pasif Korunma Teşkilleri" kurulması.
* 1944 yılında 4656 sayılı "Şehir, Kasaba ve Köylerin Lüzumunda Tahliye ve Seyrekleştirilmesi Kanunu".
* 1950 yılında 5593 sayılı Kanunla Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde ilk defa Sivil Savunma şubesi kurulması.
* 28 Şubat 1959'da 7126 sayılı "Sivil Müdafaa Kanunu".
* 7126 sayılı Kanun ve 3152 sayılı "İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri hakkındaki Kanun"la Sivil Savunma Hizmetlerinin teşkilatlandırılması. Yönetimi, eğitimi, denetimi, koordinasyonu, görev ve sorumluluğu İçişleri Bakanlığına verilmiş ve bu hizmetlerin yürütülebilmesi için Bakanlığa bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kurulmuştur.(2010 yılından itibaren bu görevler biraz daha açılımlı, yetkili olarak kurulan Başbakanlık (Şimdi İçişleri Bakanlığı'na bağlı) Afet ve Acil Durum Başkanlığına verilmiş olup, illerde de İl Afet ve Acil Durum müdürlükleri kurulmuş, personel sayısı çoğaltılmış ve acil müdahale edebilecek konuma getirilmiştir. Bu kurumda çalışan arkadaşlarımızda sıcak soğuk demeden ihtiyaç halinde sahada fedakârca görev yapmaktadırlar.)
* Marmara depreminden önce 3 bölge de bulunan Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği, depremden sonra 11 bölgeye çıkarılmıştır. (Ankara, Afyon, Erzurum, İzmir, Sakarya, Samsun, Adana, İstanbul, Diyarbakır, Van, Bursa) Olası doğal afetlere hazırlık açısından, köpeğinden, ihtiyaç duyulan diğer tüm malzemelere kadar sahip olan bu birlikler, 24 saat esasına göre görev yapmakta olup ihtiyaç halinde en yakın dostumuzdur. Özellikle doğal afetlerde, analar ağlarken, çocuklar feryadı figan ederken, enkaz altından imdat sesleri gelirken kendi sağlını, gerektiğinde güvenliğini hiçe sayarak, mesai mefhumunu düşünmeden günün 24 saatin 23 saatini belki bir can kurtarabilirim düşüncesiyle enkazlarda çalışabilecek kadar fedakârdır… İhtiyaç halinde yurt dışında meydana gelen afetlerde de görev yapmaktadırlar.
SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI: Sivil Savunma Uzmanları; çalıştığı kurumun en üst amirine bağlı olarak görev yapmaktadır. Özellikle; çalışmaktan, konuşmaktan, gezmekten, yazmaktan zevk alanlar için tavsiye edeceğim bir görevdir. Çünkü verdiğiniz bilgilerin nerede meyvesini vereceğini bilemezsiniz. Canınızın sıkıldığı, moralinizin bozuk olduğu bir zamanda geçmişte sizden öğrendiği bir bilgi nedeniyle bilinçli hareket ettiğinden dolayı, bir yangını büyümeden söndürdüğünü veya acil numarayı panik yapmadan aradığını, dolaysıyla can ve mal kurtardığını ifade eden bir mesaj, bir teşekkür aldığınızda bir anda moral bulursunuz, tüm yorgunluğunuz bitiverir ve iyi ki böyle bir görev nasip olmuş demekten kendinizi alamazsınız… Yeniden bir şeyler üretebilmek adına hesap kitap yapmak zorunda kalırsınız…
Çorum'da; Milli Eğitim, Sağlık ve Gıda ve Hayvancılık bünyesinde Sivil Savunma Uzmanı bulunmaktadır. Sivil savunma uzmanı bulunmayan diğer kurumlarda ise sivil savunma hizmetleri kurum amiri tarafından görevlendirilen sivil savunma amirlerince yürütülmektedir.
Çiçekler açmadan solmasın / Hayaller yarım kalmasın / Afetlerde canlar yanmasın istiyorsak / Doğumdan ölüme kadar hepimize lazım olacak sivil savunma bilgilerini öğrenelim, öğretelim ve ihtiyaç halinde uygulayalım / Nasıl mı? Elbette bile bile…
Bir tarafta savaşların, diğer tarafta doğal afetlerin yaşandığı yaşlı dünyamızda, başta fedakâr sivil savunmacılar (AFAD bünyesinde çalışan arkadaşlar) ve sivil savunma çalışmalarına gönüllü gönül verenler olmak üzere, hepinize sağlık, sıhhat ve afetlerden uzak afiyet diliyor ve '28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ'NÜZÜ' en kalbi dileklerimle tebrik ediyorum…
Nice günlere… Ama afetsiz afiyetler içerisinde olabilmek temennisiyle…