Mustafa Yolcu: Nihat bey, bize kendinizi tanıtır mısınız?
Nihat Armutcu:
1 Mart 1974 tarihinde Eyüp-Naciye Armutçu çiftinin 3. çocuğu olarak, Kaleboğazı Mahallesinde dünyaya gelmişim.
Rahmetli babam Bayat'ın, Emirşah köyündendir. Annem ise İskilipli. Ben ve kardeşlerim İskilip'te doğup büyüdük.
İlkokulu eski adı Ulaş İlkokulu, yeni adı Ebussud Efendi İlkokulunda okudum.
Orta okul ve liseyi, İskilip Lisesi’nde okudum. 1992 yılı lise Edebiyat Bölümü mezunuyum.
1994 yılında, Niğde Üniversitesi BESYO (Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu)’yu kazandım. Burada 4 yıllık eğitimi tamamlayıp, 1998 yılında uzmanlık alanı futbol, yardımcı uzmanlık alanı güreş olarak okuldan mezun oldum.
1998 yılının 30 Eylül tarihinde, uzun uğraşlarla, İskilip Endüstri Meslek Lisesi'ne Beden Eğitimi Öğretmeni olarak atandım.
1999 yılı Kasım ayı itibariyle, 271. Dönem Yedek Subay olarak İstanbul Tuzla Piyade Okul Komutanlığı’nda iç güvenlik eğitimi sonrası 2000 yılı Mart ayında Ağrı-Doğubayazıt 1. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na Asteğmen olarak atandım. 12 ay dağlarda, vatanım için gönüllü olarak operasyonlara katılıp 2001 Mart ayında askerden terhis oldum.
Askerlik sonrası tekrar, İskilip Endüstri Meslek Lisesi’nde öğretmenlik görevime döndüm.
2007 yılında MEB (Millî Eğitim Bakanlığı) ve TFF (Türkiye Futbol Federasyonu) yaptığı seçmelerle, Çorum ilini temsilen Çorum İl Okul Futbol Koordinatörü olarak Riva Milli Takım tesislerindeki eğitime katıldım. Eğitimi başarı ile tamamlayarak, Çorum MEB-TFF temsilcisi olarak çalışmaya başladım.
2009-2014 yılları arası Çorum Merkez de, Okul Futbol Sorumlusu- Altyapı Milli Takımlar Çorum Sorumlusu ve FTEM Çorum sorumlusu olarak çalıştım. Ancak ilçemden ayrılmadan bu 4 yıllık sürede Çorum'a gidip geldim.
2014 yılında, dönemin Milli Eğitim Bakanı’nın Okul Futbol projesini iptal etmesi ile Çorum Merkez Endüstri Meslek Lisesi’ne tayinim yapıldı. Yarım dönem çalışıp öğretmenliği yapacaksam ilçemde yaparım diyerek tekrar İskilip EML’ye tayin oldum ve halen bu okulda gururla çalışmaktayım.
Evli ve 2 çocuk babasıyım.
M.Y: Futbolculuk kariyerinizden bahseder misiniz?
N.A: Futbola 1990 yılında İskilip Demirspor’da futbola başladım. İskilip Lisesi okul takımı ile futbola devam ettim.
Üniversitede sırası ile Niğde BİRKO A.Ş Spor, Niğde Belediyespor ve Bor Şekerspor takımlarında top oynadım.
İskilip'te öğretmenliğe başladıktan sonra İskilipspor' da, kısa bir dönem futbol oynadım. Daha sonra dönem dönem, kurucusu olduğum İskilipgücü’nde oynadım.
M.Y: Antrenörlük kariyerinizden bahseder misiniz?
N.A.: 1998 yılında üniversite mezuniyeti sonrası, TFF’den antrenörlük belgemi aldım. İskilip Esnafspor’da genç takım antrenörlüğü ile kariyerime başladım.
2000 yılında Kolordu turnuvasında, Doğubayazıt Tugay Takımı’nı çalıştırdım.
Askerlik sonrası İskilipspor Genç Takımı’nda kısa bir dönem çalıştım.
2002 yılı Ocak ayında dönemin Kaymakamı Sayın Turgay Ergin, Belediye Başkanı Sayın Mehmet Lokum ve şehrin ileri gelenleri ile görüşerek İskilipgücü Spor Kulübünü kurduk.
İlk sezonumuzda 2. Amatör Küme’de şampiyon olarak 1. Amatör Küme’ye yükseldik.
2003 yılında TFF Erzurum A Lisans Teknik Direktörlük kursunu kazanıp, 35 günlük zor ve yorucu bir eğitimden sonra bu kursu başarı ile bitirerek Teknik Adam belgesini aldım.
2003 -2004 Sezonunda, TFF 3. liginde mücadele eden Çorumspor 'da, profesyonel takım yardımcı antrenörü olarak sözleşme imzalayıp, burada bir sezon çalıştım.
2004- 2011 yılları arasında, kendi kulübüm İskilip gücü’nde Teknik Sorumlu olarak çalıştım. 2009 yılı Aralık ayında Antalya/Mardan Spor Center’da UEFA A Lisans Teknik Direktörlük kursuna katılıp, 24 kursiyerden ilk 6 arasına girerek Çorum'un ilk UEFA A Lisans Antrenörü oldum.
2011 yılında, TÜFAD (Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği) Başkanı seçildim ve Türkiye'nin " En Genç Şube Başkanı" oldum.
2011-2014 yılları arası TÜFAD Başkanlığım döneminde, 23 Antrenörümüzün UEFA Kurslarına başvurusunu yaparak belgelerini almasına yardımcı olduk.
2011 yılında BAL (Bölgesel Amatör Lig )’da mücadele eden Çorum Belediyespor 'da Sportif Direktör olarak çalıştım.
2011-2012 Sezonunda İskilip gücü olarak, 37 yıl aradan sonra 1. amatör küme Çorum Şampiyonu olduk ve BAL'a çıktık.
BAL a katılım şartlarını yerine getirebilmek için, Belediye Başkanı Numan Sezer’den destek istedik ve Belediye Meclisi Kararı’yla takımımızın adını İskilip Belediyespor olarak değiştirip lige katıldık.
2012-2013 ve 2013-2014 sezonlarında BAL Liginde İskilip Belediyespor Teknik Sorumlusu olarak görev yaptım.
2014 yılında küme düştük ve tekrar İskilip gücü adı altında Çorum 1.Amatör kümede mücadele etmeye başladık.
O günden bu yana İskilipgücü Eğitim Kültür Sanat Gençlik ve Spor Kulübünde Başkan- Antrenör olarak devam ediyorum.
M.Y: İskilip' te sosyal ve kültürel olarak neler yaptınız?
N.A: Özellikle 2002 yılından bu yana toplum yararına birçok çalışma yaptık. Tiyatro, konser, gezi, kan bağışı vb.
6 defa Ankara, 2 defa İstanbul'da hemşerilerimize yönelik İskilip gecelerini organize ettik. İskilipli iş adamlarımız, bu gecelere sponsor oldular.
Yüzlerce çocuğun spor yapmasına (yaz spor okulları vb.) vesile olduk.
Kulübümüzü ekonomik olarak dışa bağımlı olmaktan kurtarıp, tesisleşmesine ve kalıcı geliri olmasına yönelik çalışmalar yaparak;
- 12 odalı 32 yatak kapasiteli Pansiyon
- Kapalı Yüzme Havuzu ve Fitnes Salonu
- Aile çay bahçesi açtık. Bunun için kişisel olarak kredi çekip, borçlandım. Ailemizden, çoluk çocuğumuzdan feragat ettik. Tek derdimiz, çocuklarımız kötü alışkanlıklardan uzak dursun, spor yapsın istedik. Gelinen noktada, ticari olarak arzu ettiğimiz noktaya gelemedik.
Çorum'un ilçeleri içerisinde tek biz, yüzme havuzumuzu kapattık. En büyük üzüntü ve hayal kırıklığımız bu oldu.
Bir zamanlar çok yetenekli bir futbolcu idim. Benden daha yetenekli birçok arkadaşım ağabeyim oldu. Onların elinden sportif anlamda kimse tutmadı. Genç sporcularımızın elinden "ben tutayım bari" diye bir misyon üstlendim.
İnanıyorum ki benim elimden tutan olsaydı, daha üst düzey bir futbolcu olabilirdim. Bunun için, bana gelen tüm sporcu çocukların elinden tutmaya çalıştım.
Ne kadar başarılı oldum ya da olamadım bilmiyorum. Ama ben iyi niyetle, gücümün yettiği kadar çalıştım. Takdir önce Allah'ın, sonra hemşerilerimizindir.
M.Y: İskilip'te sporun geleceği konusunda ne düşünüyorsunuz?
N.A: Yeni nesil sporu sevmiyor. Aileler sporu gereksiz ve angarya olarak görüyor.
İlçemizde fabrika ve benzeri işyeri sayısı sınırlı. Çorum- İskilip arasın da bile düzgün bir yol yok. İnsanlarımız iş kaygısında.
İlçe dışına çıkan İskilip’e geri dönmüyor. İskilipli iş adamları memleketlerine yatırım yapmak yerine, Çorum'a, Ankara'ya yatırım yapıyor. İlçe içerisinden spor takımlarına, sponsor olan çok az kişi var. Endişem o ki böyle giderse ilçemizde spor yapan genç kalmayacak.
Şu anda güreş revaçta görünüyor. 2-3 çocuğumuzun Türkiye şampiyonu olması göğsümüzü kabartsa da kaç çocuğumuz güreş yapıyor ya da yapacak.
Çocuklarımız sokakta... Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkların pençesinde... İnşallah birileri bu davayı sahiplenir. Çocuklarımızın kötü alışkanlıklara düşmesine engel olur.
Ben vicdanen elimden geleni yaptım, yapıyorum ama gücüm tükenmek üzere.
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi zeki, çevik, aynı zamanda ahlaklı sporcular yetiştirdik ve yetiştirmeye devam ediyoruz.
Gücüm neye ve nereye kadar yeter bilmiyorum.
M.Y: Hemşerimize, İskilip ve gençleri için yaptığı çalışmalar için teşekkür ediyor," İSKİLİP AŞIĞI NİHAT ARMUTCU'NUN" başarılarının devamını diliyorum.