SİGARA EN ÇOK HANGİ HASTALIKTAN ÖLDÜRÜYOR?
Halkımız arasında sigaranın en çok kanserden öldürdüğü gibi bir inanış vardır. Evet! Sigara kanserden öldürür. Fakat en çok kalp ve damar hastalıklarından öldürür. Toplam ölümlerin % 60'ı kalp ve damar hastalıkları nedeni ile olmaktadır. Tansiyon ve kolesterol en büyük ölüm nedenleri arasındadır. Sigara, kalp ve damar hastalıklarından sonra en çok kansere yol açmaktadır. Kanserler çok çeşitlidir. En başta akciğer kanseri gelmektedir. Sağlık kurumlarının farlı verilerine göre akciğer kanserinin %87-90-97 nedeni sigaradır. Sigara içenlerde
Akciğer kanseri, içmeyenlere göre: 10-25 kat
Dil, ağız ve yutak kanseri, içmeyenlere göre: 7-27 kat
Gırtlak kanseri, içmeyenlere göre: 12 kat
Yemek borusu kanseri, içmeyenlere göre: 8-10 kat
Mide kanseri, içmeyenlere göre: 2-3 kat
Böbrek kanseri, içmeyenlere göre: 5 kat
Mesane kanseri, içmeyenlere göre: 3 kat
Pankreas kanseri, içmeyenlere göre: 2-5 kat
Kalın bağırsak kanseri, içmeyenlere göre: 3 kat
daha fazla görülür. Akciğer kanseri, diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır.
ERKEN ÖLÜM RİSKİ
Ülkemizde sigaraya başlama yaşı, 11 yaşa inmiştir. Her gün 3000 çocuk ve gencimiz (11-19 yaş arası) sigaraya başlamaktadır.
İstatistikler, bu çocuklarımızın 1/3'ünün sigaranın sebep olduğu çeşitli hastalıklardan dolayı erken yaşlarda öleceklerini bildirmektedir.
Ülkemizde her gün 300, her yıl 100-120 bin insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz. Bunların 12 bini pasif içicilikten, yani sigara içmedikleri halde sigara dumanına maruz kalmalarından dolayı hayatlarının kaybetmektedirler.
Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250 bine çıkacaktır.
Ayrıca on binlerce insanımız da sigara içilmesinin veya pasif sigara dumanı solumanın sonucunda sağlıksız bir yaşam sürdürmektedir. ( Sigara içilen bar, disko, lokanta vb. kapalı mekânların havası, içilmeyen yerlerden 9 kat daha kirli olduğu tespit edilmiştir. ) Bu bağlamda kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması harika olmuştur.
Dünyada her yıl 4,8 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacaktır.
Ülkemizde sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, doğal afetler, iş-ev kazaları, yangınlar vb. tüm ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır.
Birden çok kişinin hayatını kaybettiği bir olayı (çeşitlik kazalar, doğal afetler, yangınlar, terör olayları gibi ) duyduğumuzda milletçe derin bir üzüntüye kapılıyoruz. Ancak günde 300 kişinin sigara nedeniyle erken yaşta öldüğünü bilmezlikten geliyoruz ve umursamıyoruz.
Günde 300 kişinin öldüğünün ne anlama geldiğini anlayabilmek için şu örnekleri vermek mümkün:
* Her gün 1 uçak düşüyor, 300 kişi ölüyor.
* Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor, kimse sağ kalmıyor.
* Her yıl 100 bin nüfuslu bir şehrimize atom bombası atılıyor ve herkes ölüyor.
Sigara nedeniyle bunca insanın erken yaşlarda ölmesinin ya da amansız hastalıklara sebep olmasının vahametini yeteri kadar düşünemiyoruz.
Sigara nedeniyle erken yaşta ölen insanın geride bıraktığı çocuklarının ve yakınlarının durumunu görmezlikten geliyoruz. Çoğu zaman öksüz-yetim kalmanın, çekilen maddi ve manevi sıkıntıların ve pasif içicilikten dolayı ortaya çıkabilecek hastalıkların ne demek olduğunu, yaşayanlar kadar bilemeyiz ve de yeteri kadar düşünemeyiz. Ancak kendimizi onların yerine koyarsak, işin bu yönünü bir dereceye kadar anlayabiliriz.
Bir annenin ve babanın, sigaranın sağlıklarına zarar verebileceğini ve bu nedenle erken yaşta ölebileceğini, çocuklarının öksüz, yetim kalabileceklerini, bildikleri halde içmeye devam etmeleri ne ile izah edilebilir!
Sigara içen anne ve babaları, işin bu yönünü de hesaba katarak düşünmeye davet ediyorum.
"Siz kendinizi düşünmüyorsanız dahi, eminim ki canınızdan çok sevdiğiniz evlatlarınızı, yakınlarınızı ve sizi sevenleri düşünerek, bir an evvel sigarayı bırakınız... İş işten geçmeden, vakit çok geç olmadan bırakınız... Evlatlarınız için bırakınız... Onların gözyaşlarını gözünüzün önüne getiriniz... Eminim ki bırakacaksınız !"
Ancak şu bir gerçek ki, içilen sigaradan dolayı ortaya çıkan bu ürkütücü tablodan hepimiz sorumluyuz.
Sigara içenler de içmeyip sorunu yeterince önemsemeyenler de, ölüme mahkûm olan ya da amansız hastalıkların pençesinde kıvranan çocuklardan ve insanlardan sorumludurlar.
Anneler, babalar, öğretmenler, imamlar, yöneticiler, doktorlar, hukukçular, siyasetçiler... Toplumun her kesimindeki vatandaşlar... Bu ölüm tuzağındaki sorumluluğumuzu unutmayalım ve hep birlikte el ele mücadele edelim. Edelim ki; çocukların rızkından kısıp sigaraya para gitmesin ve akabinde sağlık bitmesin…