Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de başlayan ve Avrupa’ya da yayılan bankacılık krizinin fiyatlamalara yansımaları takip edilirken Merkez Bankalarının politika faiz kararları gündemi oluşturan bir diğer gelişme oldu. Ekonomik takvim sırasına göre bu ay içerisindeki ilk toplantı 10 Mart’ta Japonya Merkez Bankası BoJ tarafından gerçekleştirilmiş, banka politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1’de bırakmıştı. Bu toplantı BoJ Başkanı Haruhiko’nun son para politikası olması ve başkan değişikliğine gidilmesi açısından önemliyken %2’lik enflasyon hedefine ulaşmak için gerekirse para politikasını gevşetmek adına aksiyon almaktan çekinilmeyeceğini ifade eden açıklamalar öne çıkmıştı. Geçtiğimiz hafta Cuma günü Japonya’da %3,1 olarak açıklanan Şubat ayı enflasyonu Ocak’taki %4,2’lik değere göre ciddi bir gerileme kaydettiğini gösterdi. Böylelikle yılın ilk ayında yaklaşık 40 yılın zirvesini gören enflasyon Şubat’ta geriledi. Ancak artan enflasyon ve fiyat baskılarının 2025 yılı ortalarında %2’lik hedefe ulaşabileceği öngörülüyor.

Japonya’nın ardından Avrupa Merkez Bankası ECB’nin 16 Mart’ta yaptığı faiz kararı ve Başkan Lagarde’in açıklamaları takip edildi. ABD’de yaşanan banka krizinin bulaşıcı etkisi Credit Suisse hisselerini vurunca, alınan önlemler ve UBS’in Credit Suisse’i satın almasından sonra enflasyonla mücadele konusunda kararlı olan ECB’nin yaşanan gelişmeler karşısında politika faizini ne yönde belirleyeceği merak konusu oldu. Karar öncesinde piyasalarda 50 baz puanlık faiz artışı ihtimali yerini 25 baz puanlık faiz artışı beklentisine bırakmıştı. Ancak ECB’den yapılan açıklamada 3 temel politika faizinin 50 baz puan artırıldı belirtildi. Buna göre; refinansman faizi %3,50’ye, mevduat faizi %3’e ve marjinal fonlama faizi %3,75’e yükselmiş oldu. Böylece faiz oranları 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Banka açıklamasında enflasyonun uzun süre yüksek kalabileceğini belirtirken, sonraki politika faizi kararlarının ekonomik ve finansal verilere göre şekillenebileceğini ifade etti. Krize dair Euro Bölgesi’nde Ocak’ta yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon Şubat’ta yüzde 8,5’e gerilerken, Şubat’ta enflasyon bir önceki aya kıyasla da yüzde 0,8 arttı.

Küresel piyasalarda son haftanın gündemini oluşturan bankacılık sistemindeki gelişmelerin kilit noktasında Fed vardı. Silicon Valley Bank’ta başlayan krizde bazı ekonomistler enflasyonla mücadele etmek için güçlü faiz artırımlarının bankaları krize sürüklediğini savunurken bazı ekonomistler ise durumun bankanın kriz yönetimi konusundaki beceriksizliği olarak yorumladı. Piyasalarda bu ayda Fed’in faizleri 50 baz puan artırması beklenirken gündemin bankalar tarafındaki olaylardan sonra sarsılması beklentileri 25 baz puan artış ile sabit tutabileceği ihtimalleri arasında şekillendirdi. Nihai olarak 22 Mart’ta açıklanan FOMC toplantısı sonrasında ABD’de politika faizi 25 baz puan artırılarak %4,75-5 aralığına yükseltilmiş oldu. Başkan Powell enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini, istihdam piyasasının sıkı olduğunu belirtirken %2’ik enflasyon hedefine ulaşmak için ne gerekiyorsa yapılacağını belirtti. ECB’nin 50 baz puanlık faiz artışına karşın 25 baz puan artıran Fed faiz kararının ardından doların güç kaybetmesi ile birlikte EURUSD paritesi önemli direnç seviyelerini aştı. ABD banka krizi, ECB tarafında faizlerin artması ve son olarak Fed faiz kararı sonrası parite Şubat ayından bu yana kendi hanesine yazılan kayıplarını neredeyse telafi etti ve 1,0930 seviyesine kadar yükseldi.

Yurt içinde ise 23 Mart’ta TCMB’nin gerçekleştirdiği PPK toplantısı takip edildi. Yapılan açıklamaya göre; politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentilere paralel olarak yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutuldu. Böylelikle banka Mart ayı toplantısını pas geçmiş oldu. Türkiye’yi sarsan deprem sonrası 23 Şubat’taki PPK toplantısında 50 baz puan indirim ile politika faizini %8,5 seviyesine düşüren bankanın son PPK toplantısında orta vadede deprem etkilerinin Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörüldü. Aynı gün bir başka faiz kararı da İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından açıklandı. Yapılan açıklamada gerekirse para politikasında daha fazla sıkılaştırmaya gidilebileceğini ifade eden yetkililer 25 baz puan artırarak politika faizini yüzde 4,25 seviyesine yükseltti. Bu toplantı ile birlikte üst üste 11 kez politika faizi artırılmış oldu.

Bankacılık sisteminde yaşanan endişelerin yapılan açıklamalar ve önlemler sonrasında da yerini güven ortamına bırakmaması ile birlikte dolar endeksi geri çekilirken, Euro/Dolar paritesi 1,0930 seviyelerini test ettikten sonra kısmi geri çekilme ile birlikte haftanın son işlem gününde 1,0830 seviyelerinde işlem gördü. DolarTL kuru ise kademeli yükselişlerine devam ediyor. Kurda 19,00TL üzerinde kalıcılık ile birlikte bu hafta en yüksek 19,28TL seviyesi test edildi. Yaşanan gelişmeler sonrasında kazanan şüphesiz altın oldu. Bankacılık krizinin yarattığı endişeler sonrasında yatırımcıların güvenli liman arayışı içerisinde öne çıkan altın prim kazanmaya devam ediyor. Ons altın 2000 dolar seviyelerini aşan fiyatlamalar gördü. Son olarak Almanya’nın en büyük Pazar payına sahip Deutsche Bank hisselerinde %14’ü aşan kayıplardan sonra Alman Borsası’nda düşüş yaşanırken, İtalyan Unicredit ve İşviçre’nin UBS bankası ile birlikte Commerzbank hisselerinde de kaydedilen sert geri çekilmeler de sarı metalin yükselen hareketlerinde ivme kazanmasına imkan sağladı. Gelen kar realizasyonlarından sonra nispeten geri çekilen ons altın 1970 dolar seviyesinin ve 50 günlük basit ortalamasının üzerinde fiyatlama görmeye devam ediyor. Ons altında yaşanan bu gelişmeler gram altın tarafında da yeni zirvelerin kaydedilmesini sağladı. Geçtiğimiz hafta içerisinde en yüksek 1228TL seviyesinde işlem gören gram altında ons altın ile birlikte geri çekilirken 1210TL seviyesi üzerinde kalmayı başardı.

Borsa İstanbul’da ise geçtiğimiz hafta en yüksek 5137 puan görülürken, 4890 puan seviyelerine geri çekilmeler de kaydedildi. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde endeks 5031 puan ile kapanış gerçekleştirdi. Hafta genelinde bu seviyeler arasında seyreden endekste düşük işlem hacimleri dikkat çekti. Bankacılık endeksi haftayı %3,1 prim kaybederek negatif tarafta kapattı. Ayrıca temettü dönemine girmemiz ile birlikte yatırımcılar temettü dağıtımı yapacak şirketlerin hisselerini de yakın markaja aldı. Bu hafta temettü dağıtacak şirket hisseleri; AKCNS, ANHYT, AYGAZ, BRYAT, BRISA, EGEEN, FMIZP, ISYAT, KCHOL ve KORDS.

Merkezi İstanbul Maslak’ta bulunan Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler A.Ş. İstanbul Göktürk, Ankara İrtibat Büroları ve Çorum Şube ile BİST, VİOP, Forex, Opsiyon ve Yurtdışı Vadeli Ürünler (Futures), Bireysel Portföy Yönetimi ve Kurumsal Finansman alanlarında hizmet vermektedir. Ahlatcı Yatırım markasıyla sermaye piyasası faaliyetlerine başlayan kurumumuz, kalite ve güven prensiplerine bağlı, kurumsal bir yönetim yapısına sahiptir. Sizde yatırımlarınızı Ahlatcı Yatırımda değerlendirebilirsiniz.

Çorum Şube İletişim Bilgileri;

Gülabibey Mahallesi, Eğridere Sokak No:17 Merkez-Çorum

Çağrı Merkezi:

444 0 968 - 0850 450 0066

İletişim:

tel : +90 364 211 1019

fax : +90 212 290 2141

+90 538 406 7166

Email:

[email protected]