Bugün ülkemizde büyük umut ve heyecanlarla başlanmış, tamamlanıp kullanılmayan, tamamlanamayan bir nevi çöplük olarak adlandırabileceğimiz binlerce yazılım projesi bulunmaktadır.
Öncelikle belirtmek isterim ki; bu projelerde yer almış genç, heyecanlı mühendis ve programcıların hayalleri ve emekleri maalesef çöpe atılmakta, gelecek umutları söndürülmektedir.
Artık küçük küçük olarak yazılan projelerin ihtiyaçları tam olarak karşılayamaması, yedekleme ve güvenlik endişeleri gibi birçok sebeplerden dolayı kullanımı bitmektedir. Daha geniş kapsamlı, işletmenin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak tarzda projelerin önemi ve kullanımı artmaktadır. Hatta yeni geliştirilecek yeni projelerde yapay zekâ kullanmanın zamanı çoktan gelmiştir.
Yazılım geliştirmenin de diğer sektörlerde olduğu gibi çeşitli ve çok önemli aşamaları vardır. Artık tek bir ustanın bir inşaatı tek başına yapma dönemi bittiğine göre, özellikle büyük ve önemli projelerde yazılımcıların tüm projeyi tek başına kodlama dönemi bitmiştir.
Projenin kodlanması, yazılım geliştirmede son aşamadan bir önceki işlemdir. Son aşama ise test edilerek kullanıma sunulmasıdır. Kodlama aşamasına da kadar istenilen projenin üzerinde analiz ve planlama gibi hazırlık çalışması yapılmalıdır. Bilinenin aksine özellikle bu aşama tüm projenin %50'sini oluşturmaktadır.
Yazılım geliştirme sürecine tam vakıf olunmadan yani iyi bir analiz ve planlama yapılmadan direk olarak kodlama aşamasına geçilmesi beklenmektedir. Bu ise yukarı da belirttiğimiz gibi büyük heyecanlarla başlanan projelerin çoğunluğunun bitirilmeden çöpe gitmesine sebep olmaktadır. Analiz yapılırken kullanıcı sayısı, kullanıcı profili, projenin ilerleme ve genişleme durumu, beklentiler, ihtiyaçlar gibi onlarda durum göz önüne alınması gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra kullanıcı dostu ekran tasarımları ile birlikte dokümantasyon ve destek hizmetleri de önemli bir aşamadır.
Yazılım geliştirilirken zaman planlaması, ancak yapılacak analiz ve planlama çalışmalarından sonra ortaya çıkabilir. Çöplüğe giden projelerde analiz ve planlama çalışmalarının yapılamaması, yapılsa bile sağlıklı ve düzenli bir şekilde yapılmamasından kaynaklanmaktadır.
Programcıların en önemli rehberi analiz ve planlama çalışmalarıdır. Programcılar, geliştirecekleri projelerde işlerin detayından tam bilgisi, yani işin uzmanı olmayabilirler, ama olması da gerekmiyor. Programcıya iyi derece hazırlanmış analiz ve planlama iyi yol gösterilebilir, sonuçta güzel bir proje ortaya çıkmış olur. Yoksa şuana kadar olduğu gibi bundan sonra çöplükler dolmaya devam edecektir.
Ayrıca yazılım geliştirmenin önemli bir hususu da diploma veya belge sahibi olmak değildir. Amirinden proje yöneticisine, kodlama takım liderinden ve veri tabanı yöneticisinden testter ve destek personeline kadar tüm ekibin heyecanlı, azimli, gayretli, cesaretli, saygılı, istekli ve özveri sahibi olması gerekmektedir. Bir satır kod yazamayan binlerce belgeli gencimiz ortalıkta dolaşmaktadır.