Sena Şaziye GÖKDOĞAN-ERİŞİLEBİLİR TOPLU TAŞIMA

Yıllar içerisinde nitelik ve niceliği değişse de yaşam alışkanlıkları ve insan varlığına bağlı olarak konut, iş, eğitim, sağlık, sosyo-kültürel gibi alanlar arasında geçişler sağlamak ve aralarındaki ilişkiyi sürdürebilmek amacıyla ulaşım altyapısına ve türlerine ihtiyaç vardır. Şehir içi ulaşımın sağlanması için ise toplu taşıma araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Toplu taşıma araçlarına toplumun tüm kesiminin adil bir şekilde erişebilmesi ve rahatlıkla kullanabilmesi; toplu taşıma sistemlerinin yönetimindeki başarı ile sosyal adaletin oluşturulması ve fırsat eşitliğinin sağlanması arasındaki ilişkiyi göstermekle birlikte yerel/merkezi yönetimlere düşen sorumluluklar da son derece önemlidir. 

Ülkemizde; 7/7/2005 tarihinde yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun'un geçici 2'nci ve 3'üncü maddeleri ile kamu kullanımına açık tüm binaların, açık alanların ve belediyelerin şehir içinde sundukları ya da denetledikleri toplu taşıma araçlarının sekiz yıl içinde erişilebilir olması zorunluluğu getirilmiştir. 

Nedir Erişilebilirlik?
Erişilebilirlik (ulaşılabilirlik); herkesin istediği her yere ve her hizmete bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi, bunları kullanabilmesidir. Erişilebilirlik yönetimi esaslı bir ulaşım planlama politikasının, Türkiye'nin büyük küçük tüm şehirlerinin gelecek yüzyıllara taşınmasındaki önemi çok büyüktür. İnsanların bağımsız hareket edebilmeleri ve bir yerden başka bir yere ulaşabilmesi erişilebilir şehirler ve erişilebilir bir yaşam için oldukça önem taşımaktadır. 

Erişilebilirliği ve ulaşımı kısaca anlattıktan sonra asıl meselemize geçelim. Neden anlattım tüm bunları sizlere, bildiğimiz şeyler zaten ne anlatmaya çalışıyorsun diye söylendiğinizi duyar gibiyim. ?? 
Alındığı günden beri gündemden düşmeyen ergonomik yapısıyla erişilebilir olmayan Çorum'un toplu taşıma araçları halk otobüslerinden bahsedeceğim sizlere. 
Ülkemizdeki "erişilebilirlik standartlarından (Türk Standartları Enstitüsünün erişilebilirlik ile ilgili yayımladığı standartlar) en önemli maddelerinden bir tanesi: TS 13622 Engelliler ve hareket kısıtlılığı bulunan kişiler için toplu taşıma sistemlerinde erişilebilirlik gerekleri ibaresi geçmektedir. 

Şimdi bu kapsamda baktığımızda bırakın engelli ya da hareket kısıtlılığı olan vatandaşı hiçbir kısıtlılığı olmayan vatandaşlar dahi halk otobüslerine bindiğinde zorlanıyorlar. Öyle bir yapıda yapılmış ki; binme alanı/basamakları erişilebilirliğe bir nebze de olsa uygun iken (yani yere yakın iken) oturma alanları tırmanış yetisine sahip olan bir dağcının oturabileceği kadar zor ve zahmetli bir yapıdadır. Kolçakların, koltuğa serbest geçiş sağlayacak şekilde kolayca hareket edebilmesi gerekmekte iken güç bela oturabildiğiniz koltuktan adeta bir dansçı edasında büyük bir kıvraklık ile hiçbir yere tutunmadan kalkmayı başarmak zorundasınız. Kalkamadığınızda ise otobüsün tozlu koridorları sizleri beklemekte. Hele ilk sıralardaki birbirine küs olan koltuklar ve ara kapının hemen ön yanındaki yalnızlığa mahkûm edilmiş tekli koltuk öyle dar yapılmış ki, oturmak için öncelikle bir iki ay diyet yapmanız gerekir. Her sabah işe giderken gözlemliyorum; yaşlılar, hamile kadınlar, engelliler, çocuklar halk otobüslerinde koltukla oturma mücadelesi veriyor. Düşme tehlikesi atlatan, hatta düşen vatandaşlar otobüste adeta ecel terleri dökmekte. Bu nedenle çoğu kişi ayakta gitmeyi tercih ettiği için de otobüs koridorları virüsün en sevdiği alanlar haline gelmiş bulunmaktadır. 

Belediye Başkanımıza, gazetemiz ve köşe yazım aracılığı ile Çorum Halkı adına seslenelim ve buradan sesimizi duyuralım. Erişilebilir engelsiz halk otobüsleri vatandaşımızın hizmetine sunulursa; vatandaşın koltuk mücadelesi sorunu ortadan kalkacak ve Çorum erişilebilir toplu taşıma alanına sahip olacaktır. Şehrimizi gelecek yüzyıllara erişilebilir bir şehir olarak taşımamızın bir yolu da toplu taşıma araçlarının erişilebilir olmasını unutmamalıyız. 

Okuyucularıma küçük bir not: Köşe yazımda yer almasını istediğiniz toplumsal sorunları blm19@hotmail.com adresine yazabilirsiniz. 
Sevgi ve saygı ile kalın.

Etiket:     
#Toplum  #Erişilebilirlik   #TopluTaşıma     

#Ulaşım   #ÇorumBelediyesi   #HalkOtobüsü        

#Şehir        #Koltuk.