Muhammet GÖLER-İBADET

İbadet nedir?  Niçin yapılır? Günümüzde ibadet anlayışı nasıldır?
İbadetin anlamını herkes bilir. Fakat bilindiği kadar yapılmaması günümüzde daha çok yaygın olarak görülmeye başlandı. İnsanı yaratan Allah'tır. İnsan ise Allah'a kul olduğunu bildiği için kulluk görevini yerine getiren kişidir. Bu görevlerden biri de ibadettir. İbadet sözlükte boyun eğme, itaat etme, kulluk etme gibi Arapça kökenli bir kelimedir. İslam dininde ise Allah'a olan saygıyı, sevgiyi gösteren, hoş davranışlarla kazanmak niyetiyle ortaya çıkan bir tutumdur. İbadet Kur'an'da genellikle üç manada kullanılır. Bunlar, kulluk, boyun eğmek ve ilah tanımaktır. Beşeri dinlerde ve ilahi dinlerde var olan ibadet evrensel bir kavramdır. İman ve ibadet birbirini tamamlayan, Allah ile iletişimi Kur'an en önemli şeydir.
Allah'ın emri olan ibadet, anneye babaya iyi davranmak, iyi bir birey olmak, tövbeye yönelip bağışlanmak, akrabaya, yoksula, yolda kalmış yolcuya sahip çıkıp, hakkını vermektir. Yüce Rabbimin verdiği nimetlere karşılık, bir teşekkür etmek, güzel ahlaklı yaşamak ve kulluk sorumluluklarını yerine getirmek için yapılır. Halk dilinde ibadet; namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek ve hacca gitmektir. İnsan ise bunları yapmaktan kaçınıyor. Maalesef ki yaşadığımız bu günlerde ibadet yapmama arzusu ön planlarda görülüyor. Günümüzde ilerledikçe bireyin, anneye babaya iyi davranması, hatta anne babaya el kaldırması, iyi yolda değil kötü yollara düşmesi, tövbe etmeyip kötü davranışlara devam etmesi, akraba ile ilişkiyi koparması, yoksula sahip çıkmaması, paylaşmayı ve yardımlaşmayı bırakması, güzel ahlaklı yaşamayı terk etmesi ve kulluk sorumluluğunu yerine getirmemesi ibadet anlayışının yok olduğunu göstermektedir Camilerde namaz kılan insan sayısının az olması, oruç tutmaktan kaçınılması, özellikle zekâtını takip etmeyeyim vermemesi, günümüz insanının taciz edilmesidir. Bunun içinde çözümler üretilmesi ve tekrar bireyin Allah'ın emri olan ibadet anlayışına yönelmesini sağlamak gerekir.
Bunun için de ibadet anlayışı, önce bireyin çocuk iken aileden öğrenmesi gerekmektedir. Bir çocuk anne ve babadan güzel konuşmayı, paylaşmayı, yardımlaşmayı, saygıyı, sevgiyi, namaz kılmayı, oruç tutmayı, Allah'ın emrini ve yasaklarını uyumayı öğretilerek yetiştirilmelidir. Birey belli bir yaşa geldiğinde ise Kur'an kurslarına verilmeli, camiye götürülmeli ve ibadet dersini ilk olarak aileden geçmesi ile başlayarak güzel ahlaka yol çizmesini sağlamaktır. Öğrenci çağına gelen bireyin, din kültür dersinde ibadet anlayışını örneklendirerek anlatılıp, akılda kalıcılığını sağlamak gerekir. Din kültür derslerinde ibadet konusunun uzun tutulması önemli bir rol kaplamalıdır. Devlet büyüklerinin desteği ile günümüzde olan ibadet yerlerinin öğrenci bireylerine gezdirilmesini ve açık tutulmasına ön görülmelidir. Bireyin küçük yaşta sosyal medyada olmasını önlemek ya da sosyal medyanın küçük bireyler için, dualar, namazlar, oruçlar, haçlar gibi kavramları anlatan ve güzel davranışlar, paylaşmalar ve yardımlaşmalar olan ibadetin konularından, güzel ahlakı sergileyen bir sosyal sayfa açılmalıdır. Yine büyüklerin desteğiyle çocuklara örnek olarak, kötü sözleri söylememek, uygun olmayan yerlere gitmemek, haramdan kaçırıp helale sığınmak, güzel davranışlar sergilemek, yaptığımız her güzel işi Allah rızası için yaparak; orucu, namazı, zekâtı, hac gibi ibadet dallarını düzgün bir şekilde uygulayarak, imanımızın gereğini yerine getirmeliyiz. İbadeti öğrenmiş olarak yetişen her bireyi, topluma kazandırarak, güzel ahlakı şekillendirmeliyiz. Müslüman bir toplum olarak Böylece kaygımız Allah'a ibadet etmek ve onu bilmek olmalıdır. "Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım" ayeti ile hayatımızın bir bütün olarak tanımlamak ve yaşamaktır, ibadet.