YUMURTA BOYAMA: Yumurta köylünün temel tüketim maddesidir. Ebeler torunlarına sevgisini göstermek, o çocukları sevindirmek için ' yavrum bize gel. Sana yumurta boyadım' diye davet ederdi. Tencereye, demliğe boyanacak yumurta suyun içine konulur. Sonra soğan kabuğu katılır. Yumurtalar piştiğinde kabukları da renklenir. Bu renkli yumurtalarda gönüldeki sevginin yansıması olarak eve gelen çocuklara veya daha çok bayramlarda şehirden torunlara hediye olarak takdim edilirdi. Bu da çocukların çok hoşuna giderdi. Ne acıdır ki şimdi köylü vatandaş bile yumurtayı marketten alıp tüketiyor… Bu durum hiç hayra alemet değil…
FOLLUK (PİNNİK): Tavuklar yumurta yapsınlar diye düzenlenen ve bir adet yumurta sabit olarak bırakılan yumuşak otlarla - samanlarla doldurulmuş bir tavuğun sığabileceği bir kap; ya da bölüme verilen isimdir. Bu çoğunlukla örme sele, sepetlerdir. Buna holluk, pinnik de denirdi.
Yumurtlayacak tavuk kendine ayarlanan yere yumurtasını bıraktıktan sonra rahatlar ve gıdaklamaya başlar. Bazen de tavuklar kendi kendine ayarladığı yere yumurtlar. Sonra bu yumurtaları çocuklar bulunca sevinerek annelerine müjde verirler. Çünkü bazen 20-30 yumurta birikmiştir. Bu da para demektir.
FOLLUĞA YUMURTA BIRAKMAK: Tavuklar başka bir yere yumurtlamasın diye folluklardaki yumurtaların tamamı alınmaz en az bir tane bırakılırdı. Dolaysıyla buradaki yumurtayı gören tavuk gelir buraya yumurtlardı.
TAVUKLARIN KULUÇKAYA YATIRILMASI: Civciv çıkarmak için tavukların kuluçkaya yatma özelliğinin kazanmasına köylerde 'gurk olmak' denir. Bir yumurta döneminin bitmesiyle tavukların gurk olması gerekir. Bir tavuğun kuluçkaya yatması için o tavuğun içgüdülerinin harekete geçmesi lazımdır. Tavuklar genelde ilkbaharda gurk olurlar. Bunun için özenle seçilen yumurtaların hepsi aynı anda 12- 15 tane olmak üzere sakin bir folluğa yerleştirilir. Rahatsız edilmemesine ve karanlık olmasına dikkat edilir. Kuluçka süresi 3 hafta yani 21 gündür. Bazen birkaç gün uzayabilir. Sonra civcivler çıkar.
Bir rivayettir ki, köyde vatandaşın kümesinden bir tavuk kaybolur. Aranır taranır haber alınamaz. 20-25 gün sonra tavuk 10-15 tane civcivle kümese döner. Meğer kuytu bir çalılıkta yaptığı folluğa biriktirdiği yumurtaların üzerine kuluçkaya yatmış, zamanı gelince de bire on katarak hanesine dönmüştür.
YUMURTA SATMAK: Yumurta köylünün, şehirlinin temel gıda maddesidir. Diğer taraftan yumurta köylü kadınların, çocukların nakit parasıdır. Evde tuz bittiğinde, gaz bittiğinde hemen pinnikte olan yumurtalardan alınıp köyün bakkalına gidilir ve ihtiyaçlar alınırdı Yumurtasını daha pahalı satmak isteyenler ise haftalık biriktirdikleri yumurtalarını kırılmasın diye arasına saman koyarak sepetlere yerleştirip, yürüyerek gittikleri ilçeye kadar 4-5 ellerinde taşırlar ve ilçe merkezine kurulan pazarda satıp, evlerinin ihtiyaçlarını giderirlerdi. Hatta satmak için annelerimiz yumurtayı tasarruflu kullanırdı. Ey güzel ülkemin güzel insanları, nereden nerelere doğru gelmişiz. Nimetin içinde yüzüyoruz.
Çocuklarımıza mazinin sıkıntılarını anlatalım ki, bugünün KIYMETİNİ daha iyi idrak etsinler.