Bağışıklığın düştüğü soğuk kış aylarında sağlıklı ve hastalıksız bir mevsimin şartı dengeli ve düzenli beslenmekten geçmektedir. Yetişkin bir insan dengeli ve düzenli bir beslenme için günde 5 porsiyon sebze ve meyve 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmeli bunların yanında karbonhidrat ve yağ tüketimine de özen göstermeli, egzersizi ihmal etmemeli ve su tüketimine özen göstermelidir.
Kış aylarında tüketimi zor hale gelen su tüketimine dikkat edilmeli kg başına 0.33 litre olacak şekilde ortalama günlük 10-12 bardak içilmeli ve ihmal edilmemelidir.
Sarımsak ve soğanda bulunan allilik sülfitler bağışıklık sistemini güçlendirdiği için öğünlerde soğan sarımsak bulundurmaya özen göstermelidir
Vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitaminleri ise kış aylarında düzenli balık tüketimi ile karşılanmalıdır. Haftada iki kez düzenli olarak balık tüketimi ihmal edilmemeli ebeveynlerin de balık tüketimi konusunda hem çocuklarının bağışıklıklarını güçlendirmek hem de fiziksel ve zihinsel gelişimlerini desteklemek için çocuklarını balık tüketmeye alıştırmalı ve teşvik etmelidir.
Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olmasına dikkat etmeliyiz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırdığı için balık tüketirken limon sıkarak ya da limonlu bir salata eşliğinde tüketmeniz sizin için daha yararlı olacaktır. Ayrıca pişirme tekniği olarak yağ ile kızartıp kalorisini artırmak yerine fırında ya da ızgarada pişirebilirsiniz. Düzenli balık tüketimi ile kolesterol seviyenizi de dengede tutabilirsiniz.
Halk arasında yıllardır süregelen balık ile süt ürünleri (yoğurt, ayran gibi) bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair olan söylenti yanlıştır. Balık ve yoğurdun her ikisinin de taze olması durumunda bir arada tüketilmesi, herhangi bir sağlık problemine neden olmaz.
Kış aylarında vitamin, antioksidan ve mineral açısından zengin olan meyveler öğünlerimizde yer almalıdır. Meyve suyu tüketiminde ise içerisinde rafine şeker bulundurmayan doğal ev yapımı olan hoşaf ve kompostolar tüketilmelidir
Sağlıklı bağırsaklar için posa tüketimini artırmalı probiyotik içeren süt yoğurt kefir gibi besinler tüketilmelidir.