SAĞLIK

Kanser teşhisi konulan yaşlı kadın 5 gün sonra yürüyerek taburcu oldu

FATİH BATTAR

Çorum’da kanser hastası 80 yaşındaki yaşlı kadın, tedavi gördüğü Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 5 gün sonra yürüyerek taburcu oldu.

Kabızlık şikayeti ile hastaneye başvuran yaşlı kadına  Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Cerrahi Onkoloji Uzmanı Dr. Ertuğrul Gazi Alkurt ve Gastroenteroloji Cerrahi Uzmanı Dr. Doğukan Durak tarafından, kolonoskopide kalın bağırsağının iki farklı yerinde kanser tespit edildi.

Hastaya Çorum'da ilk kez yapılan Laparoskopik Subtotal Kolektomi (kapalı tüm kalın barsak çıkarılması ameliyatı) yapıldı. Kapalı yöntemle yapılması nedeniyle çok hızlı ayağa kalkan hasta 5 gün sonra yürüyerek taburcu oldu.

İleri laparoskopik beceri gerektiren ve belli merkezlerde yapılan bu kapalı ameliyatlar yandal doktorları(gastroenteroloji cerrahi ve cerrahi onkoloji) tarafından başarıli bir şekilde artık Çorum'da da uygulanıyor.Eskiden sevk ile başka illere giden bu hastalar artık Çorum da bu hizmete ulaşabiliyor.

Hastaneden yapılan Laparoskopik Subtotal Kolektomi ile ilgili şu bilgiler verildi;

LAPAROSKOPİK KOLON CERRAHİSİ NEDİR?

Karın ön duvarından açılan 4-5 küçük (en büyüğü 1 cm) delikten birine yerleştirilen teleskop ile alınan görüntü monitöre yansıtılır. Diğer deliklerden çalışma aletleri yerleştirilerek birçok iyi veya kötü huylu kalın barsak hastalığının tedavisine imkan veren bir tekniktir. Bu teknik sayesinde ,açık ameliyatla kıyaslandığında, hasta daha az ağrı duyar, daha çabuk iyileşir ve işine daha çabuk döner.

LAPAROSKOPİK KOLON CERRAHİSİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Sonuçlar ameliyatın tipine ve hastanın sağlık koşullarına göre değişmektedir. Ancak genel olarak açık ameliyata göre avantajları şöyle sıralanabilir:

Ameliyat sonrası daha az ağrı olur. Hastanede kalış süresi kısalır. Normal beslenmeye daha kısa sürede başlanır. Barsak hareketleri daha kısa sürede başlar. Hasta işine daha kısa sürede döner. Kozmetik sonuçları daha iyidir

LAPAROSKOPİK KOLON CERRAHİSİ NASIL YAPILIR?

Laparoskopi, karında açılan küçük bir delikten girilen, ucunda çok küçük bir kamera takılı olan teleskop vasıtasıyla karın içi organların görüntülenmesidir. Laparoskopik kolon ameliyatı için göbek üzerinden 1 cm’lik bir delikten teleskop girilir. Bu esnada karın karbondioksit gazı ile hafifçe şişirilerek çalışma alanı kazanılır. Teleskoptaki görüntü bir kamera vasıtasıyla monitöre aktarılır. Monitör, teleskop ve kamera laparoskopiye özeldir. Karın duvarına açılan 3-4 adet diğer deliklerden de ince çalışma aletleri yerleştirilir. Bu çalışma aletleri aracılığı ile kolon çıkarılır.