İYİ İNSAN OLMAK ZORDUR -1-

Hz.Adem'e secde etmeyerek Allah'a isyan ettiği için cennetten kovulan ve kendisine ahret gününe kadar süre verilen şeytanın insana karşı mücadelesi; Adem ve Havva'yı kandırarak üçü birlikte yeryüzüne gönderilmeleriyle başlamış ve kıyamete kadar da devam edecektir. Bu mücadele aslında hak ile batılın mücadelesidir. Şeytanın insan üzerinden Allah'a karşı açmış olduğu bir savaştır. Bu mücadelede kimin safında yer alacağı da insanın imtihanı olacaktır. O halde insanlardan kim ki şeytana uyarsa şeytanla birlikte hepsini cehenneme dolduracağım diyen yaratıcının bu uyarısı karşısında insana apaçık bir düşman olan şeytandan ve onun bin bir türlü hile ve vesveselerinden korunmamız gerekir. 
Allah'ın insanlara Kuran ve peygamberi vasıtasıyla gönderdiği öğütleri, emirleri bilmemiz ve onu yaşantımızda uygulamamız gerekir. İyi insan olabilmemiz ve Allah'ın bize vaat ettiği cennete girebilmemizin tek yolu budur. Peki, bunu nasıl yapacağız? Kuran da Allah'ın bize farz kıldığı ibadetleri yapmanın yanında toplumsal hayatımızın düzenlenmesi, insanlara karşı davranışlarımız gibi birçok emir ve yasaklara uyarak bunu yapacağız. Kısaca söylemek gerekirse, ahlaklı bir insan olmak yani "İYİ İNSAN'' olmayı başararak bunu yapacağız.
Toplumların gelişimi ve huzuru, onu oluşturan bireylerin iyi insan olmalarına bağlıdır. Kaliteli bireyler, temiz toplumu oluşturur. Temiz toplumun oluşturulmasındaki ilk görev ailelere düşer. Aileler çocuklarını ne kadar ahlaklı yetiştirirlerse bireyler de bir o kadar temiz ve kaliteli olur. İyi insanın yetiştirilmesinde eğitimin önemi büyüktür. Bu sebeple anaokulundan başlayarak tüm eğitim sistemimizi iyi insan yetiştirmek üzerine bina etmemiz gerekmektedir. Güzel ahlakı kendisine örnek edinmiş bir toplumun idarecileri de dürüst, adil ve ahlaklı olur. Bütün bu özellikler bir devletin ve toplumun uzun yıllar ayakta kalmasını sağlar. 
İyi insan kimdir? İyilik nedir? Sorularının cevabını herkes farklı şekilde verebilir. Herkese göre "iyi insan'' ve "iyilik " kavramı değişebilir. Bana göre iyi, sana göre iyi, ona göre iyi gibi… Gerçekte iyi insan, onu yoktan var eden sahibinin "iyi'' dediğidir. Yüce yaratıcı insanlara gönderdiği kitabında iyi insanı ve iyilik kavramını onlarca ayette bizlere açıklıyor ve öğüt veriyor. İyi insanı başka şeylerde aramak, başka felsefi akımlarda aramak işin aslından uzaklaşmak demektir. 
İyi insan, Allah'ı bilen, Allah'a karşı sorumluluklarını yerine getiren, kendini ve nefsini bilen, dünyayı tanıyan, doğru, dürüst, insanlara zararı olmayan, faydası olan, kötülüklerden kaçıp iyiliğe koşan ve diğer insanlara karşı da iyi ve faydalı olan, başkalarının kendisinden emin olduğu kişidir. 
Helal olan şeyleri yapmak; iyilik, haram olan şeyleri yapmak; kötülüktür. Allah (cc) bizim hayrımıza, iyiliğimize olan şeyleri helal ve farz kılmış, kötülüğümüze olan şeyleri de haram kılmıştır. 
İyi insan, mümin kimliğine sahip olmaktır. Allah, iyi insan için "habibim sen güzel ahlak üzeresin'' dediği Peygamber efendimiz (sav)i model, rehber ve örnek olarak göndermiştir. Bütün güzel huyları onun şahsında toplamış ve bizim onu örnek almamızı emretmiştir. 
İyilik, iyi amel ve davranışlarda bulunmaktır. İyi insan  iyilik ve güzellikleri kendinde toplayan kişidir ve  kendini günah ve çirkin işlerden korur, güzel işler yapar. 
Salih insan ise, hem kendisini hem de başkalarını mutlu kılan, insanlara maddi ve manevi yardımlarda bulunan ve onların hak ve hukukuna özen gösteren kişidir. Salih insan olmanın diğerlerinden farkı işte bu özelliğidir. 
İyi insan olmanın önünde ki en büyük iki engel; nefis ve şeytandır. Bedenimizin, nefsimizin isteklerini geri çekip, ruhumuzun isteklerini yerine getirerek ruhumuzu beslemek bizi dünyada ve ahrette huzura kavuşturacaktır. Allah(cc) bunun böyle olacağını aşağıdaki ayetinde bize bildirmektedir. 
"Nefse ve onu düzgün bir biçimde şekillendirip ona kötülük duygusunu ve takvasını (kötülükten sakınma yeteneğini) ilham edene and olsun ki, nefsini kötülüklerden arındıran kurtuluşa ermiştir. Onu kötülüklere gömüp kirleten kimse de ziyana uğramıştır.''(Şems;7-10) 
İyi insan olmak zor mudur? Kolay mıdır? Bu hayatta. Takdir sizin değerli okuyucular. O halde gelin bir bakalım'' iyi insan'' nasıl olmalıdır?
- İyi insan, doğru, dürüst, adil ve güvenilir olandır.
- İyi insan, olumlu, iyimser ve uyumlu olandır.
- İyi insan, vefalı olan ve fedakarlık yapabilendir.
- İyi insan, Affedici ve merhametli olandır. 
- İyi insan, kibar, saygılı ve anlayışlı olandır. 
- İyi insan, hoşgörülü ve alçakgönüllü olandır.
- İyi insan, herkese gülümseyen ve selam verendir. 
- İyi insan israf etmeyen, devlet malına zarar vermeyendir. 
- İyi insan yasalara ve kurallara uyandır.
- İyi insan, herkese aynı saygıyı ve sevgiyi gösterebilendir. 
- İyi insan, kötülük yapana da iyilik yapabilmeyi bilendir. 
- İyi insan, elindeki ile mutlu olmasını bilen ve şükredendir. 
- İyi insan, ufak tefek yanlışlarını gördüğünde etrafındakileri tatlı dille uyarabilendir. 
- İyi insan, bencil olmayan, paylaşımcı olandır. 
- İyi insan, kendisi için istemediği bir şeyi başkası için de istemeyendir. 
- İyi insan, kin tutmayandır. 
- İyi insan, başkalarının kusurlarını görmeyendir. 
- İyi insan, insanları kılık kıyafeti, ırkı, inancı ve makamı dolayısıyla aşağılamayandır. 
- İyi insan, karşılık beklemeden iyilik yapabilendir. 
- İyi insan, öfkesini kontrol edebilen, sabırlı olabilendir. 
- İyi insan, kıskançlık uğruna başkalarının kariyerini engellemeyendir. 
- İyi insan, söz verdiğinde sözünü tutandır.
- İyi insan, gözünü kırpmadan vatanı ve bayrağı için canını vermekten korkmayandır.
- İyi insan, makam, mevki ve kişisel çıkarları için vatanına hainlik yapmayandır.
- İyi insan olmanın bir başka temel kuralı da, başka insanların haklarına da saygılı olmasıdır. 
- İyi insan, başkalarını rahatsız etmeyen ve kimseye yük olmayandır. Kapalı ve kalabalık yerlerde sigara içmeyen, yüksek sesle müzik dinleyerek çevreyi rahatsız etmeyendir.
- İyi insan, kendisi için, ailesi için ve ülkesi için çalışan, gayret gösteren ve üretendir.
(SÜRECEK…)