Fatiha Sûresi’nin Anlamı, Alınması Gereken Ders ve Hikmetleri - 2 - Cafer KARA

İstiaze (eûzû) ile Kur'an okumaya başlarız. Bu Kur'anda Nahl suresinden emredilmiştir. "Kur'an okumaya başlamadan evvel kovulmuş şeytandan Allah’a sığının" diye emir buyrulmuştur. Kur'an-ı okuyor iken şeytanın insandan en uzak olması gereken zamanlardan birisidir. Kur'andan gerekli istifadenin sağlanması açısından şeytandan uzak olmak gerekiyor. Şeytan Kur'an okurken bile fitne vesvese verebilir. Kur'an okurken bile İstiaze emrediliyorsa Müslüman bütün işlerine böyle başlaması tavsiye edilmiş oluyor. Müslüman İstiaze ile şeytandan gelecek vesvese ve kötülük için Allaha sığınmış; Allah tan yardım istemiş oluyor. İstiaze Müslüman'a manevi güç kuvvet veriyor. Müslüman'ı olgulaştırıp imanını tazeliyor, onu kötülüklerden koruyor.
BİSMİLLAHİRRAHMÂNİRRAHİM: Besmele ile başladığımızda "B" harfi Allah’a yakınlık içindir. Euzu billahi de olan "B" harfi ise Allah düşmanlarını kahretmek içindir. İbni Abbas "Besmele Kur'an-ın anahtarıdır.  Besmele levhi mahfuzda yazılan ilk cümledir. Hz Âdeme ilk bu cümle öğretilmiştir." İbni Mesud "Cehennemin on dokuz zebanisinden korunmak isteyen on dokuz harfli besmeleyi çok okusun." Hz. Ali "besmele zorlukları kolaylaştıran, şerlerden koruyan, gönüllere şifa veren, kıyamette güven verendir." 
Besmele ile başlamamızın hikmeti ise; Allah’ım senin adınla başlıyorum, olumsuz çirkin davranışlardan sana sığınıyorum. Bu işte kazanç elde edeceksem senin yardımın olmadan ben bu kazanca ulaşamam. Şayet bu işte günaha gireceksem bu durumdan da sana sığınırım. Yanlıştan günahtan beni koru. Bana yardım eyle bu işten günaha girmeden senin rızan ve rahmetin ile çıkmama yardım et demektir. 
Hz. Nuh gemiye besmele ile binmiş, kurtuluşa ermiştir. Süleyman peygamber mektubuna besmele ile başlamış başarıya ulaşmıştır. Besmeleye tutunan muradına erer.
Besmele kelimesinde Allah’ın ismiyle başlarız. Allah’a ait özel isimdir. Allah’ın bizzat kendisinden başkasına kesinlikle izafe edilemez. Allah’tan başkası için bu ismi kullanmak şirktir. Allah’ın bütün isimlerini kendisinde topladığı için bu isim Allah’a özeldir başkası için kesinlikle kullanılamaz. 
Vahiy meleği ilk önce Efendimize Euzu Besmeleyi öğretmiştir.
Euzu Besmele kul bu güzel kelamı söylemekle; "Rabbim ben beşeri zafiyetlerimle kulluk ahdimi yerine getirmeye çalışıyorum. Sen ise Kerem ve lütuf sahibi olarak Rububiyyete ve Ulûhiyete daha layıksın. Euzu besmele ile kul tüm insan, cin, şeytanlardan ve itikadî,(imani) ameli (yapılanlar) şerlerden Allah’a sığınmış oluyor.
Sonra Allah’ın Rahman ve Rahim isimlerini zikrederiz. Rahman sıfatı; R H M harflerinden türemiş bir kelimedir. Devamlı, sınırsız, sonsuz, koruma, acıma, merhamet etme, Sınırsız iyilikte bulunmak ve sonsuz nimet vermek, anlamlarına gelmektedir. Allah ın rahmetine işaret eder. Rahman en uzak geçmişe doğru bütün yaratılmışlara sonsuz ve sınırsız lütuf, ihsan, rahmet bahşeden demektir. Allah Rahman sıfatı ile yarattıklarına lütuf ve ihsanda bulunurken hak edip etmediklerine bakmaz; yaratmış olması Yüce Allah’ın Rahman sıfatından tecelli için yeterlidir. Yağmurun yağması güneşin doğması gibi. Yüce Allah’ın Rahman sıfatı karşısında inanan ve inanmayan herkes eşittir. Bu Allah a ait isimlerin Arapça kuralları gereği elif lam takısı ile kullanılması zorunluluktur. 
Allah’ın isim ve sıfatları bizi aynı zamanda güzel ahlak sahibi yapmalıdır. Efendimiz "Allah’ın ahlakı ile ahlaklanın" buyurmuştur. Müslüman Allah ın isim ve sıfatlarından güzel ahlak sahibi olmaya özen göstermelidir. Rahman ve Rahim isminden 1) Müslüman merhametli olmayı, insanlara ve diğer canlılara iyilik yapmayı, ihtiyaç sahiplerine istemeden yardım etmeyi, yardım ederken sadece Allah rızası için yardım etmeyi öğrenmelidir. 2) Müslüman bu isimlerden günahlardan uzak durmayı iyi bir kul olayı öğrenmelidir. 3) Yaratıcının ve yaratılanların haklarına riayet etmeyi öğrenmelidir. 4) Haddini aşmamayı öğrenmelidir. Allah’ın vermiş olduğu nimetlerini düşünmek ve ona ibadet ve itaatte ne kadar iyi olabilirim diye düşünmelidir.

Cafer KARA
Hafız-Din Görevlisi
caferkara19@yahoo.com.tr