Deprem ve Çorum

Çorum İli İlçeleriyle beraber deprem açısından önem arz etmekte olup aşağıda belirtilen Fay Hatlarının tehdidi altındadır.
KUZEY ANADOLU FAY HATTI:  Türkiye'nin en önemli Fay hattıdır.Genel deprem üzerine konuşan bilim adamları bu fay hattından konuşur.Doğuda, Doğu Anadolu Fayı ile kesiştiği Bingöl İli Karlıova üçlü birleşim noktasından başlar.Çorum İli sınırları (Osmancık - Kargı ) içerisinden geçer. Yaklaşık 1000 km uzunluğundadır. 1900 - 2000 yılları arasında 5,5 ve daha yukarı 36 deprem üretti. 5,5 - 8 arasında ve ortalama 10 - 15 km derinde ve sığ  (tehlikeli) deprem üretir. Beş milyon yıldan beri aktiftir. KAF hattına yakın yerleşim birimleri daima risk altındadır. Uzmanların ifadesine göre yılda 2,5 cm kaymaktadır.
SALHANÇAYI FAYI: 35 - 40 km uzunluğunda, kuzeyinde Kuzey Anadolu Fayı ile güneyinde Mecitözü fayı ve Ezine pazarı fayı bulunur. 1996 yılında meydana gelen Mecitözü depreminde ortaya çıkmıştır.
MECİTÖZÜ FAYI: Pasif bir Fay hattıdır. Konunun uzmanları bu fay hattının 6 'nın üzerinde deprem üretmeyeceği görüşündedir.
KIRIKKALE FAYI: Niksar Çekayır havzası yakınlarında Kuzey Anadolu Fayından ayrılarak güneybatıya doğru Amasya - Çorum illerini izleyerek Kırıkkale ve oradan Çubuk İlçesine uzanır.
HAMAMÖZÜ FAYI: Çorum merkezinin 18 km kuzeyinde bulunur.
ALMUS FAYI: Kırıkkale Fayı'nın hemen doğusunda yer alır.
EZİNEPAZARI FAYI: Mecitözü Fayı'na bağlıdır.
SEYDİM FAYI: Küçük bir Fay hattı olup konunun  uzmanları  4.9  şiddetinin üzerinde deprem üretmeyeceği görüşündedir.Bu bölgede zaman zaman küçük depremler meydana gelmektedir. Bu da normaldir.
Çorum'da Meydana Gelen Önemli Depremler:
* 1075 Çorumun Bizans'tan alındığı yılda meydana gelmiş
* 1446 Danişment depremi olarak bilinir
* 14 Eylül 1509 İstanbul depremi. Halk arasında ''küçük kıyamet'' olarak bilinip, 40 gün devam etmiştir.
* 1514 Çorumun 3/1 'ri harap olmuştur.
* 1543 30 ev yıkılmıştır.
* 1559 Gülabibey Camisi yıkılmıştır.
* 1579 depremi
* 1593 depremi
* 1800 depremi 800 kişi başka yerlere göç etmiştir.
* 1824 depremi halk uzun süre çadırda kalmıştır.
* 1908 depremi
* 1939 depreminde çok hasar olmuştur.
* 1942 'de meydana gelen 5,9 şiddetindeki,  Lâçin depreminde, 25 kişi hayatını kaybetmiştir.
* 1943 depremi. Halk iki yıl evlerine girememiştir. Barakalarda yaşamıştır.
* 1992 depremi
* 1996 Mecitözü depremi. İlçenin bazı köylerinde evlerin yıkılmasına sebep olmuş ve Çorum ve diğer ilçelerinde de paniğe sebep olmuştur.
2005'te 4,7 ve 2008 yılında 4,5 şiddetinde meydana gelen depremlerde özellikle milli eğitim müdürlüğü sivil savunma uzmanlığının yürüttüğü deprem eğitimleri ve tatbikatlarının büyük faydası olduğu gözlenmiş olup merkez ve ilçelerde kayda değer her hangi bir olumsuzluk yaşanmamıştır.  Birçok veli bu eğitimi alan çocuklarının hiç panik yapmadığını ifade etmiştir.
'Her hangi bir kişinin yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lüzumlu olan şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır'  diyor M.K. Atatürk. Ziya Paşa ise; 'Bir gün olur, cefadan ol şuhi cihan geçer / ey dil, dediklerin çıkar ancak zaman geçer!' diyor. 
Neticeyi kelam, hem yaşarken mutlu olabilmek, hem de olası doğal afetler için uzmanların uyardıkları tehlikeli noktalar vuku bulmadan gerekli tedbirleri ciddi anlamda almak ( topyekün savunma sivil hizmetlerini önemsemek) gerekmektedir. Çünkü dünden ders alıp yarını isabetli şekilde planlayan ve bugünü en güzel şekilde değerlendirenler hep kazanır… 
ÖZETİN ÖZETİ: Çorum'un KAF hattının tehdidi altında olduğunu ve 1996 yılında meydana gelen depremde Salhançayı fay hattının ortaya çıkmasıyla, bazı uzmanların Çorum İl Merkezinin 1'nci derece deprem bölgesi olması gerektiği konusunda görüşlerinin olduğunu merhum Ahmet Mete Işıkara Hoca'ya Çorum'a bir konferans için geldiğinde sorduğumda, ' Siz birinci derece gibi deprem eğitimi verin ' diye cevap vermişti. Merhum gerçek dünyaya gitti ama ben o günden beri bu eğitimleri verirken hep düşünüyorum, 'Madem ikinci derecedeyiz, niye birinci derece gibi eğitim verelim' diye…
Kim bilir belki zamanla birinci dereceye alınır… Yeni öğrendiğime göre Çorum artık 1,2,3,4,4 yerine topyekün olarak değerlendiriliyor.  Doğru olan da budur. 600 km uzaklıkta ki Elazığ depremi, 400 km uzaklıkta ki Erzincan depremi, 650 km uzaklıkta ki 1509 İstanbul depremi çorum da hissediliyorsa 60-100-150 km uzaklıkta ki KAF hattının verebileceği etkiyi anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum.
*
GEZİYORUM EFENDİM
Ülkemizin % 96 'sı deprem bölgesi olduğu için
Nüfusumuzun % 90 'nın buralarda kaldığı için
Afetlerin hep unutulduğu an geldiği için
Geziyorum efendim!

Çocuklarımız panik içinde kalmasın diye
Yuvalarımız bize mezar olmasın diye
Neticede canlar yanmasın diye
Geziyorum efendim!

Şimdi korkup, yarından ümitsiz olmamak için
Binalar zarar görünce, açıkta kalmamak için
Muhtelif afetleri eğitimsiz bulmamak için
Geziyorum efendim!

Marmara depreminde görev yaptığım için
Çaresiz insanlar gördüm, hem de ne biçim
Öğrencilerin de yarın sorumluluk alacağı için
Geziyorum efendim!

Afetzedeler canından bezmesin diye
Yardım alacaklar birbirini ezmesin diye
Güzel Çorum için, yorulmadan seve seve
Geziyorum efendim!
                               (M. Odabaşı /1999)