Sevdiklerinizden gelen sahte mesajlar
Çoğunuza eş dostlarınızdan atılmış gibi görünen ve acıklı hikâyelerle acil para talep eden mesajlar gelmiş olabilir.
Dolandırıcılar artık ebeveyn, büyük anne, baba, hala, teyze, amca, dayı ile çocukları ve kardeşlerinden gelen sahte mesajlarla acımasızlık seviyelerini bir adım daha öteye taşımaktadırlar. Mesajlar genellikle bir araba kazası sonrası hastaneye kaldırılan bir yakın olabiliyor.
Örnek mesaj başlangıcı, ''Anne, başka birinin telefonundan aramayı denedim, fakat sinyal kötüydü. Bir trafik kazası geçirdim ve şu an hastanenin acil servisindeyim''. Gönderen mesaj numarasının görünmemesinin nedenini olarak yakınınızın telefonu kazada kullanılmaz hale gelmesi olarak açıklanmaktadır.
Benzer bir yöntem, mesaja daha fazla gerçeklik havası katmak için gönderenin gerçek adını kullanmasıdır. Gelen mesaja cevap verdiğinizde dolandırıcılar sizden kontör satın almanızı talep etmektedir. Bu mesaj hilesinin amacı en samimi duygularınızdan kar elde etmektir.
Eğer suçlular Facebook hesabınıza ulaşmış ise, mesajın içeriğini kişisel bilgileri de ekleyerek daha inandırıcı hale getiriyorlar. Bu tür dolandırıcılıklara karşı fazla yapabileceğiniz bir şey yok. Gönderen numarayı engelleyebilirsiniz ya da bahsi geçen yakınınızı gerçek numarasından kendiniz arayarak halini hatırını sorabilirsiniz.
Güvenilir yerlerden gelen tatsız sürprizler
Hacker'lar kişisel bilgilerinizi çalmak için genellikle malware'leri kullanırlar. Bunlarda en inandırıcısı 'Bad' Pixel Hack olarak adlandırılan bir programdır. Bu program sayesinde hacker'lar kendilerinin yaptığı bir web sitesini internet tarayıcınızda açtırıyorlar.
İlk olarak hacker'lar çok kolay olmasından dolayı çok kullanılan web sitelerinde, gerçek ve ilgi çekici bir ürün için profesyonel görünümlü bir reklam yayınlıyorlar.
Hazırlanan bu reklam görüntüsünün içerisine steganography adlı küçük ama zararlı bir kod yerleştiriliyor. Bu kod internet tarayıcınızı istenilen web sayfalarını yeni bir sekme ya da pencerede açmaya zorlamakta, sitenin yüklenmesi ile hacker'lar sizin IP adresinizi öğrenebilmekteler.
Bu bilgiyle donanan internet tarayıcınızın penceresinden size internet sağlayıcınızdanmış gibi görünen ve virüs şüphesinden dolayı derhal şirketi aramanız konusunda sizi uyaran bir mesaj göstermektedir.
İstenilen numarayı aramanızla, hacker'lara ihtiyaçları olan bilgilerin geri kalanını da vermiş oluyorsunuz. Ücretsiz tamir teklifi sunacaklar. Artık adınızı, adresinizi, telefon numaranızı ve internet sağlayıcınızı da öğrendiklerine göre, sizi ileride yeni 'harika' kampanyalardan haberdar etmek amacıyla internet sağlayıcı şirketinizmiş gibi arayabilirler.
Bu tür 'kötü' piksel dolandırıcılıklarına hedef olmamak için bir reklam engelleyicisi kullanmanız şart. Böylelikle tarayıcınız reklamları yükleyemeyeceği ve beliren mesajları engelleyeceği için bunlara kazara tıklama olasılığınız da ortadan kalkmış olacak.
Mızrak hırsızlığı
Güveninizi kazanabilmek ve inandırıcı bir mail oluşturabilmek için hacker'lar, Facebook profilinizi, arkadaşlarınızı ve hangi konu hakkında konuştuğunuzu uzun bir süre takip ediyorlar.
Edinilen bu bilgilerle sizin için uygun bir mızrak kimlik avı maili hazırlıyorlar. Bu mailleri arkadaşlarınızdan gelmiş gibi görünmesi için arkadaşlarınızın benzer kullanıcı adları tercih etmektedirler. Ayrıca yaptığınız son alışveriş bilgileri de sizin aleyhinize kullanılabiliyorlar. Örneğin, birileriyle yakın zamanda satın aldığınız bir ürün hakkında sohbet etmiş olabilirsiniz.
Hacker'lar bu ürünün bilgilerini kullanarak size sahte bir onay maili gönderebiliyorlar. Kullanılan bir diğer yöntem ise sahte Paypay mailleri. Bunların içerisinde ödemenizde bir sorun oluştuğu ve ilgili bir bağlantıya tıklayarak, hesap bilgilerinizi tekrar girip, onaylamanız istenmektedir.