Bilmiyorum meslek icabı mı yoksa alışkanlık mı nedendir? Oldum olası çarşı pazarda dolaşırken bakan değil gören olmaya çalışırım. Bir olumsuzluk tedbirsizlik görsem, ''eyvah şöyle bir acı sonuç doğurabilir'' diye evhamlanırım. İmkânlar oranında ya bir telefonla ya da bir maille görevlileri uyarmaya çalışırım. Çünkü görevliler her şeyi göremeyebilir. Bu nedenle vatandaşların, yurttaşlık görevi olarak bir olumsuzluk gördüklerinde ilgili birimleri nezaket kuralları dâhilinde mutlaka uyarmaları gerekir ki; kimsenin burnu kanamasın… Analar ağlamasın, çocuklar öksüz yetim kalmasın. Velhasıl can ve mal kaybı olmasın…
Tabi bu arada en önemlisi haberdar edilen ilgili birimlerin gecikmeden titizlikle ilgilenmeleridir. Çünkü güvenlik tedbirlerinin gecikmesi telafisi mümkün olmayan can ve mal kaybına sebep olabilmektedir. Bunun örneklerini görsel ve yazılı medyada sürekli görmekteyiz. Bu bağlamda; ''Çorumluyuz, birbirimizden sorumluyuz!'' hesabı kimsenin zarar görmemesi için, olası çatı ve binalardaki diğer tehlikelerden bahsetmek istiyorum. Çünkü ''Tedbir gibi akıllılık yoktur!'' Belki bu makalemi okuyan bir okuyucu tedbir alıp ta bir can kurtarırsa, âcizane bende mutlu olurum.
* Çatının kendisi: Çatı yapılırken planına uygun olarak yapılmalıdır. Bazen çatı toptan uçabilmektedir. Geçmişte bir ilimizde 4 öğrenci hayatını kaybetmişti.
* Bacalar: Özellikle yüksek ve çatlak bacalara dikkat edilmelidir. Büyük bir fırtınada yıkılabilir. Maalesef ihtiyaç olmadan çatıya çıkıp periyodik kontrol etme alışkanlığımız yok.
* Baca temizliği: Yangın güvenliği için yıllık baca temizliğinin mutlaka yapılması gerekir.
* Bakımı yapılmayan güneş enerji sistemleri: Bunların periyodik bakımları mutlaka yapılmalıdır.Antifriz veya depo üzerindeki kapak rüzgarın etkisiyle aşağı düşebilir.Daha da önemlisi; kışın donan güneş enerji sistemi boruları patlatınca alt katları su basabilir. Prizlerden, avizelerden su akmaya başlar. Gece tuvalete gitmek için uyanan çocuk veya büyük bilmeden düğmeye dokununca elektrik akımına kapılabilir. Bunun için; bizim kazancımız komşunun maddi, manevi kaybına asla sebep olmamalıdır. Komşuların zarar görmemesi için periyodik bakımı yapılmalıdır.
* Havalandırma veya baca üzerindeki kapaklar: Havalandırma veya baca üzerinde bulunan yağmurluklara dikkat edilmelidir. Zamanla yıpranır veya kaynakları kopabilir
* Kiremitler: Çatı tamiratı sonrası; kullanılmayan baca üzerinde, baca kenarlarında veya çatı ortalarında bırakılan tek türk kırık kiremitler büyük tehlike yaratmaktadır.
* Çatıdaki elektrik: Açık unutulmamalı. Daha doğrusu çatı da elektrik hattı olmamalı.
* Çatı temizliği: Çatı daima temiz olmalı.Yanıcı malzeme konulmamalı. Kapısı kilitli tutulup, girilmez yazılmalı. El feneri bulunmalı.
* Tahtalar: Bilhassa eski evlerin çatı saçaklarından sarkan tahtalar büyük tehlike yaratmaktadır. Bazen şehir merkezinde de bu durumu görmekteyiz.
* Antenler: Çatılarda, balkonlarda bulunan çanak veya normal antenler sağlam bir şekilde montaj edilmeli ve periyodik bakımı yapılmalıdır.
* Doğalgaz bacaları: Sağlam olarak montajı yapılmalı ve periyodik kontrol edilmelidir.
* Çatı kapakları: Büyük bir fırtınada uçmaması için gerekirse çatı içinden sabitlenmeli. Çatı üzerinde unutulmamalıdır.
* Yağmur suyu olukları: Sağlam olarak montaj edilmeli ve uzaktan da olsa kontrolü yapılmalıdır.
* Çatılardaki reklam panoları: Sağlam olarak montaj edilmeli ve periyodik kontrolü yapılmalıdır. Özellikle fırtınalarda işlek caddelere düşebilir.
* Çatıda çalışan ustalar, işçiler: Çatı tamiratında veya diğer işler dolaysıyla çatıya çıkan insanlar çok dikkat etmeli. Tedbiri elden bırakmamalı. Biz alışkınız bir şey olmaz yerine, her an olabilir diye düşünmeli. Çünkü ''insanları felakete uğratan bilmedikleri değil, bildiklerini sandıklarıdır''
* Çatılardaki buz kütleleri: Özellikle okulların, resmi kurumların duvarlarına 'SAÇAK ALTINDA DURMAYINIZ' uyarısı yazılmalı. Bilhassa kışın saçak altından yürürken dikkatli olunmalı. Basit tedbir olarak şapka, bere takılması faydalı olabilir.
* Çatıdaki kar kütleleri: Aşırı yağan karın belirli bir zaman sonra toptan aşağı düşmesi. Düşerken de baca dilberinde olan fazla kiremitleri çekmesi. Çatı üstünde döküntü olmamalıdır.
* Klimalar: Bina dış duvarına montajlanmış klimaların periyodik kontrolü yapılmalıdır.
* Balkon camları veya pencereler: Fırtınalı, rüzgarlı havalarda dikkatli olunmalıdır.Çarpıp kırılarak aşağı düşebilir.
* İskeleler: Burada çalışan insanlar en ufak güvenlik tedbirini ihmal etmemelidir.Bilhassa cep telefonu kullanırken dikkat edilmeli. Gayri ihtiyari yapacağımız bir hatanın faturasını canımızla ödeyebiliriz.
* Çatıya malzeme çekme kabini: Çok dikkatli olunmalı, inşatların etrafında mutlaka güvenlik şeridi vb. bulunmalı.Bazen yukarıdan düşebilmektedir.
* Balkondaki malzemeler: Çiçek saksıları - LPG tüpleri - semaver vb. bunlar balkon köşe demirleri üzerine rast gele konulabilmekte ve rüzgarda veya çocukların dokunmasıyla aşağı düşebilmektedir.Veya alevlenen piknik tüpü balkondan aşağı atılmaktadır.Kime denk gelirse…
* Balkona asılan halılar: Balkon demirinin üzerine halı asılıp, düşmesin diye üzerine sandalye konulmaktadır.Bu da rüzgarda veya çocukların dokunmasıyla aşağı düşebilmektedir.
Özetin Özeti: ''Çatı güvenliği için küçük küçük tedbir almaktan çekinmeyiniz. Zira büyük büyük gemileri küçük küçük delikler batırır. Aman sende bir şey olmaz derseniz, birde olursa yoldan geçen masum insanları yere yatırır.'' Bu nedenle; zarar görmemek ve vermemek için gördüğümüz olumsuzlukları sorumlulara mutlaka bildirelim. Ne kadar toplumsal bilgi, o kadar hızlı ilgi… Ne dersiniz?