Borsa İstanbul Covid-19 salgını başladığında ve ülkemizde vaka sayıları netleşmeye başlarken endeks bazlı 800 puan seviyesine kadar gerilemiş ve dünyada gerçekleşen ekonomik kapanmaların etkisi ile bir bilinmezlik içinde halka açık şirketlerin piyasa değerleri hiç mantıklı olmadığı kadar gerilemişti. Geçen hafta Borsa İstanbul BİST-100 endeksi haftalık kapanışını 4200 puan seviyesi üzerinde gerçekleştirdi. Özellikle büyümeye yönelik atılan adımlar, enflasyonun şirket ciro ve karlılıklarına etkileri ile TCMB'nin faiz indirimlerine bu yıl ortasında itibaren devam ediyor olması bu yükselişte ana etkili başlıklar olarak karşımıza çıkıyor.
Bu gelişmeler yaşanırken Borsada yatırım yapmak için gereksinimler ve dikkat edilmesi gerekenler nedir? Bu soruların yanıtları sadece bir haftalık yazı içerisine sığmayacak kadar çok. Bununla beraber şirketler borsada işlem görmek için halka arz başvurusu yapar, paylarını borsaya kote ederler, yani borsada işlem görebilir şekle dönüştürürler, sonrasında ilgili kuruluşların, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul gibi değerlendirmeleri sonrasında ortaklık yapısını geniş kitlerinde kendi şirketlerine ortak olabileceği şekilde payların borsada işlem görmesi ile gerçekleştirirler. Yatırımcılar ise ellerindeki birikimlerini beğendikleri ve inandıkları bu şirketlerin paylarını Borsa İstanbul'da satın alarak bu şirketlere ortak olurlar. Bu yatırımı gerçekleştirmek için yatırımcılar bir aracı kurumda sözleşme imzalayarak ve ikamet ve kimlik gösteren belgeleri sözleşme ile birlikte tamamlayarak yatırım hesabı açarlar ve sonrasında aracı kurum içindeki yatırım hesaplarına para transferi gerçekleştirerek ilgili pay senetlerinde teminatları kadar yatırımını gerçekleştirirler.
Bu işin teknik ve en başta bilinmesi gereken bölümü. Esas önemli olan borsada yatırımcı olduktan sonra dikkat edilmesi gerekenler. Dikkat edilmesi gerekenlerin başında halka açık şirketlerin borsada gösterdikleri performansa göre yatırım için fiyatlarının uygunluğunun netleştirilmesi. Bu kapsamda teknik ve temel analiz yöntemleri ile şirketlerin hangilerinin daha ön planda ve piyasa değerlerinin daha hızlı bir şekilde yükselebileceği ihtimali araştırılır. Bunu yaparken yatırım yapılacak şirketin internet sitesinden şirketin ne zaman halka açıldığı, faaliyette bulunduğu sektör ve bu sektörün önümüzdeki dönemde göstereceği performans, ayrıca şirketin ortaklık yapısı, yatırımları, projeleri, son dönem gerçekleşen açıklamaları ve yöneticilerinin vizyonu yakından analiz edilmelidir. Temel analiz bölümünde ise şirketler yılın her çeyreğinde finansal tablolarını kendi internet sitelerinde ve KAP'da (Kamu Aydınlatma Platformu) kamuoyu ile paylaşırlar. Bu finansal tablolarda satışları ve maliyetleri, gelir-gider tablolarının analizleri karşılaştırılır. Şirketin dönemsel kar oranları ve finansal çarpanlarındaki gelişimler takip edilir. Bu analiz gerçekleştirildikten sonra şirketin sektör içindeki durumu ve hatta borsada mevcut ve beklenen rakamlar ile son fiyatlamasının değerlendirmesi yapılır. Bu aşamadan sonra teknik analiz dediğimiz, borsada işlem gören halka açık şirketin pay fiyatının geçmiş dönem fiyat hareketlerinden yola çıkılarak gerçekleştirilen temel analize göre şirketin ileriki dönemlerde ulaşabileceği pay fiyatı ve piyasa değeri analizi teknik çizim, indikatörler ve matematiksel hesaplamalar ile değerlendirilir. Son aşamada bu değerlendirmeler genel borsada işlem gören tüm hisseler içerisinde bir değerleme olarak ön plana çıkar ve portföy yönetim şirketlerinden bireysel yatırımcılara kadar en uygun fiyat seviyesinde olan paylar satın alınarak yapılan değerlendirmenin doğruluğu geçen zaman diliminde açıklanacak şirket haberleri ve finansal tablolar ile birlikte takip edilmeye başlanır. Tüm yatırımcıları bu detayları unutmadan Borsa İstanbul'da yatırım yapmaları lisanslı kişi ve kuruluşlardan yardım alarak yatırımlarına yön vermelerinin daha sonra yanlış yatırım tercihlerinin önüne geçmek için önemli olduğunu tekrar hatırlatırız.
Bu hafta Borsa İstanbul ve genel piyasalar için dikkat etmemiz gereken başlıklara baktığımızda ise özellikle Fed (Amerika Merkez Bankası) ve BoE (İngiltere Merkez Bankası) geçen hafta 75 baz puan faiz artışı gerçekleştirdikten sonra Fed ekonominin iyi olduğunu ve faiz artışlarının sonlanacağı tarihin henüz çok yakın olmadığını söylerken, İngiltere bu faiz artışlarının 2 yıl sürebilecek bir resesyon (Durgunluk) neden olabileceği fakat enflasyon ile mücadele için faiz artışlarına devam etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Cuma günü açıklana ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ise 200 Bin kişi üzerinde açıklanmasına rağmen işsizlik oranının yüzde 3,7 seviyesine çıkması Fed'in faiz artışlarını yavaşlatabileceği beklentisi ile borsa, altın ve dolar karşısındaki para birimlerinin güçlenmesine neden oldu.
Bu hafta ise Pazartesi yurt içinde hazine nakit dengesi ve Avrupa'da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde konuşması takip edilirken, Salı Avrupa Perakende Satışlar, Çarşamba Çin enflasyon verisi ile Borsa İstanbul'da şirketlerin konsolide bilanço tarihlerinin son günü olması takip edilecek. Perşembe günü ise haftanın en önemli verisi ABD enflasyon rakamları ve Türkiye işsizlik oranı açıklanacak. Haftanın son işlem gününde ise Türkiye ve İngiltere Sanayi üretimi, yine İngiltere büyüme ve Almanya enflasyon verileri takip edilecek.
Merkezi İstanbul Maslak'ta bulunan Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler A.Ş. İstanbul Göktürk, Ankara İrtibat Büroları ve Çorum Şube ile BİST, VİOP, Forex, Opsiyon ve Yurtdışı Vadeli Ürünler (Futures), Bireysel Portföy Yönetimi ve Kurumsal Finansman alanlarında hizmet vermektedir. Ahlatcı Yatırım markasıyla sermaye piyasası faaliyetlerine başlayan kurumumuz, kalite ve güven prensiplerine bağlı, kurumsal bir yönetim yapısına sahiptir. Sizde yatırımlarınızı Ahlatcı Yatırımda değerlendirebilirsiniz.