Çarpışma Tip V - Sağ Çengel -2:
Yavaş yavaş giden bir aracı sağından geçmeye çalışırken araç aniden park etmek veya sağ tarafa dönmek üzerinize doğru gelebilir. Bu durum bisiklet kazalarında en çok yaşanan olaylardandır. Sürücüler bu durumdan 'az daha bisiklete vuracaktım' diye hayıflanır.
Peki, bu çarpışmadan nasıl kaçınılır?
1. Hiçbir aracı sağından geçmeyin. Bu türlü çarpışmadan kaçınmak çok kolaydır. Yapmanız gereken tek şey: asla herhangi bir aracı sağından geçmeyin. Eğer önünüzdeki araç sadece 15 km/sa hızla gidiyorsa, siz de yavaşlayın, arkasında kalın. Aniden daha hızlı gitmeye başlayabilir, eğer bunu yapmazsa, güvenli olduğundan emin olduktan sonra onu solundan geçin.
Bir bisikletliyi sollarken, onu geçmeden önce "solundan" diye bağırın. Böylece ansızın sola, üzerinize doğru kırmasını önlemiş olursunuz. Tabii ki, bir bisikletlinin ansızın sola kırma ihtimali, ansızın sağa kırma ihtimalinden azdır. Genellikle arkasına bakmadan ansızın sola kırmaz, bunu yaparsa arkadan gelen araçlara çarpılacağını bilir. Eğer onu soldan geçmenin güvenli olamayacağı kadar yolun solundan gidiyorsa, yani onu sağdan geçmek zorundaysanız, bu kez "sağından" diye bağırın.
Eğer birkaç araba kırmızı ışıkta duruyorsa, o zaman onları sağından geçebilirsiniz. Ancak çok dikkatli olun. Aniden birisi aracın kapısını açıp inebilir. Ayrıca ışık aniden yeşile döner ve trafik akmaya başlarsa, 3. tip çarpışma durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz: Şunu hep aklınızda tutun: Yavaş giden büyük bir aracı takip ederken onun her zaman arkasında kalın, kör noktalara girmeyin, özellikle aracın sağına. Bir aracı sağından geçiyor olmasanız bile, eğer aniden sağa dönmeye kalkarsa, ona çarpabilirsiniz. Önünüzdeki araçla emniyetle fren yapabileceğiniz bir takip mesafesi bırakın.
2. Sağa dönmeden önce arkanıza bakın. Sağa dönmeden önce arkanıza bakın ve sizi sağınızdan geçmek isteyen bir bisikletli olmadığına emin olun. Bazı bisikletlilerin kaldırımdan gittiğini ve arkanızda kaldırımdan geliyor olabileceğini unutmayın. Sizin hatanızın olmaması, bir çarpışma durumunda çekeceğiniz acıyı hafifletmez.
Netice olarak kendimizin veya ciğerpare yavrularımızın olası bir kaza da can mal kaybı yaşamaması için bilinçli olması gerekmektedir. Diğer taraftan bizim ülkemizde maalesef tek taraflı olarak kurallara harfiyen uymak yeterli değildir. Tabiri caizse karşı tarafın kurallarına da bizim uymamız, diğer bir ifade ile KENDİ KENDİMİZİ korumaya çalışmamız lazımdır. Bu nokta da trafiğe çıkan herkesin mutlaka bir anısı vardır.
ÖZETİN ÖZETİ: Ne olur çocuklarımıza sahip çıkalım. Altına bisiklet almakla iş bitmiyor. İnanın her taraf tehlike saçıyor. Kurala uyan var uymayan-uymak istemeyen var. Sonunda önce anası babası ağlar… Gelin ağlamayalım - ağlatmayalım… Yavrularımızı toprağa erkenden katmayalım… Biraz sahiplenelim…