SIGARA ÜZERİNE
Psikolojik etkilenme, zaman, işgücü ve ekonomik kayıplar:
Sigara içenlerde vücudun mukavemeti düştüğünden,
* Hastalanmaları halinde, alacakları ilacın etkili olabilmesi için daha çok ya da daha büyük dozlarda almak zorunda kalırlar.
* Yaralanmaları halinde, yaraları daha zor kapanır.
* Ameliyat sonrası yaralarının geç iyileşme riski vardır.
* Kırılan kemiklerin kaynaması zaman almakta ve zorlaşmaktadır.
Bu durumlar, hasta/yaralı yakınlarının çok daha fazla yorulmalarına, üzülmelerine, maddi ve manevi yönden yıpranmalarına, psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenmelerine neden olmaktadır.
Hasta / yaralıların, tedavi ve sağlık raporları süresince çalışamamalarından, üretime katılamamalarında dolayı bir hayli iş gücü kaybı söz konusu olmaktadır.
Bir tek sigaranın içim süresi 3-5dakikayı bulmaktadır. İşyerinde günde 10 tane sigaranın içilmesi, 30-50 dakikalık zaman kaybına yol açmaktadır. Bu durum da iş gücü ve üretim kaybı demektir.
Ülkemizde sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisinde harcanan para 5 milyar doları bulmaktadır. Ayrıca sigaradan dolayı ülkemizde yılda 2 milyar dolarlık bir israf söz konusudur.
Fazla ilaç tüketimi, zaman ve işgücü kaybı da aile ve ülke ekonomisine olumsuz yönde yansımaktadır.
KÖTÜ ÖRNEK OLMA
Sigara içicilerinin üzerinde en çok düşünmesi gereken hususlardan birisi de "kötü örnek olmaları" dır. Küçük yaşlardan itibaren çocuklar en çok anneyi, babayı, yakınlarını... öğretmenlerini örnek alırlar ve onları taklit ederler... Aynı zamanda görsel-yazılı basında sıkça gördükleri ve beğendikleri sanatçıların, sunucuların etkilerinde kalırlar ve onları taklit ederler.
Kız çocukları özellikler annelerini örnek alırlar... Minik yaşlarda bile, anneleri gibi giyinmeye, saçlarını taramaya, ruj sürmeye başlarlar... Onlar gibi otururlar, konuşurlar.
Erkek çocukları genellikle babalarını taklit ederler... Onlar gibi hareket ederler... Küfrederler... İlk fırsatta onlar gibi sigara içerler...
Sigara içen anneler, babalar çocuklarına istedikleri kadar sigaranın olumsuzluklarından söz etsinler, zararlarını defalarca söylesinler, inandırıcı olamazlar. Onlar gördüklerini yaparlar.
Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki; annesi ya da babası sigara içen çocuklarda sigara içme oranı oldukça yüksektir.
Okullarda çocuklar, özellikle sevdikleri, beğendikleri öğretmenlerini örnek alırlar ve taklit ederler... Hareketlerini, davranışlarını, konuşmalarını... Sigara içişlerini onlara benzetirler...
Anneler, babalar, özellikle öğretmenler ve doktorlar, büyükler... toplumda her an göz önünde olan örnek alınacak meslek erbapları... geleceğimiz olan çocuklarımızın sigara içmelerini engellemek, her türlü olumsuzluklarından etkilenmelerini ve zarar görmelerini istemiyorsak bir an önce sigara içme alışkanlıklarımıza son vermeye çalışmalıyız. (Tabi bu arada benim gibi sigara alışkanlığı olmayan birinin 'sigarayı bırak' demesi kolaydır onu kabul etmek durumundayım)
ÖZETİN ÖZETİ: ''Ön tekerleği arka tekerlek takip eder''