Şu anda önümde Almanya da ikamet eden samimi ve gayretli insan Muzaffer İnanç'ın, Vadi yayınlarından çıkan göndermiş olduğu yeni kitabı "Babalık Sanatı" isimli birbirinden güzel konulara değinilen, sorunları, nedenlerini ve çözüm yollarını ortaya koyan kıymetli eseri var.
2017 yılında Almanya da tanışarak yaklaşık iki saatlik bir sohbette bulunmuştuk. Gönül bağlarımız hiç sekteye uğramadan devam eden o günden bu tarafa da benimde yazılarımın yayınlandığı çıkarmış olduğu, Köprü dergisininde (Kültür-Aile dergisi) genel yayın yönetmenliğini de yapan, sorumluluğunun bilincinde olan, Almanya'daki gurbetçilerimizin ve çocuklarının milli ve dini benliklerini koruyabilmeleri için gece gündüz koşturan değerli dostum "İnsanoğlu doğada yalnız kalmaya gelmez; Ya kurda kuşa yem olur ya da yabanileşerek kendi türünün, cinsinin en tehlikeli düşmanı olur" diyor güzel eserinde. Bu tür samimi ve gayretli kardeşlerimizin kıymetlerini bilmek ve destek olmak gerekir ki hizmetlerine daha bir şevkle devam edebilsinler.
Günümüzde anne hakları ile ilgili yüzlerce esere ulaşmak mümkün ama nedense anne kadar babaların da çok önemli hak, görev ve sorumlulukları olduğu halde babalarla ilgili pek fazla bir eser bulmak mümkün değil. İşte bu eserde babanın görev ve sorumlulukları güzel bir şekilde ele alınmış. Yazarımız baba çocuk ilişkisinde babaların dikkat etmeleri gereken temel davranışları ise özet olarak şöyle sıralamıştır. Babalar çocuklarının yanında yalan söylemekten kaçınmalıdırlar. İyi bir dinleyici olmalıdırlar. Yardım severliği, cömertliği ve paylaşmacılığı fiili olarak göstermelidirler. Yeri geldiğinde göz yummayı ve affetmeyi bilmelidirler. Bıkkınlık hallerinde çocukların yanında olmalılar ki içe kapanmasınlar. Hataları yüzlerine vurulmamalı ve kardeşler arasında kıyaslama yapılmamalıdır. Yeri geldiğinde çocuklarla çocuk olunmalıdır. Çocuklar okuldan geldiklerinde ilk sorularımız dersler ve notlar olmamalıdır. Onlara bedenen ve ruhen dokunarak sevdiğimizi hissettirmemiz gerekir. Söz verildiği zaman mutlaka sözler yerine getirilmelidir. Çocuklarınızı şartlı sevmeyiniz. Sevginin ve ilginin dozunu iyi ayarlayınız. Okuma, yazma, anlama ve dinleme faaliyetlerini aile üyeleri arasında aktif hale getiriniz. Beden ve ruh temizliğine önem veriniz. Temel din eğitimlerini imkanlar dahilinde bizzat vermek ve ibadetleri mümkün olduğu kadar birlikte yapmak gibi altın değerinde tavsiyeler.
Kur'an-ı Kerim çocukların doğdukları zaman hiçbir şeyi bilmediklerini (Nahl 178) bildirirken, Peygamberimizde " Her doğan çocuk İslam fıtratı üzerine doğar ve daha sonra ebeveyni onu şekillendirir." Buyurur. Çocuk bilgiyi, görgüyü, terbiyeyi, sevmeyi, sevilmeyi, inanç değerlerini büyük oranda aileden öğrenerek, okulda aldığı eğitimle ailede bütünleşir. Toplumun her bir ailesi bal peteğinin çok sayıdaki küçük hücrelerinden meydana gelmesi gibidir. Ailenin temelleri sağlam olursa her şey güzel ve yolunda gider. Ailede manevi hastalık olursa zamanla diğerlerine de sirayet ederek, ailenin ve toplumun bozulmasının zeminini hazırlar. Toplum olarak huzur ve güvenliğimiz bu değerlerimizi öğrenmeye bağlıdır. Osmanlı'nın uzun yıllar ayakta kalması aile yapısının hakka, hukuka, adalete ve sevgiye dayalı sağlam temeller üzerine kurulmuş olmasındandır. Her şeyi yaratan yüce rabbimiz insanın fıtratına en uygun olan terbiye sistemini de sunmuştur. Allah'ın 99 isminden biri olan "Rab" ın anlamlarından biri de terbiye edendir. Namaz, oruç, haç, zekât vb. bunların hepside terbiye ve sınav kapsamındadır. Müslüman kimliğine sahip olan bir kimse Rabbinin gösterdiği terbiye sisteminin dışında bir yol aramaz. Bizleri huzura götürecek olan Kur'an ve Sünnet yoludur.
Çocuğun eğitim ve terbiyesinde İslam her şeyi programına alarak hayatımızı kuşatan her alanda belli kurallar ve kaideler koymuştur. Merkezine de tevhidi yerleştirerek öncelikle en mükemmel bir şekilde bizleri yoktan var eden sayısız rızıklar bahşeden, aklımızı iyi yönde kullanmamız için de irade veren Yüce Rabbimizi tanıtmamızı istemiştir. Peygamberimiz çocuklara ilk öğreteceğiniz şey tevhit olsun buyurmuştur. Çünkü her şeyin başı tevhittir. Yaratılanlara merhametin, her çeşit fazilet ve erdemin, kardeşlik ve adalet duygularının temelinde Allah'a iman ve ahiret de verilecek hesap vardır. Bazen olaylar anlatılırken "Biz her şeyi bir ölçüye göre yarattık." (Kamer 49) Kanun koyucu Yüce Yaratıcı gözden ve nazarlardan uzak tutulur.
İslam çocuğun dini terbiyesine öncelik vermesine rağmen, insanlarımızın ekseriyeti çocukların dünya geleceğini düşünüyor ama ebedi hayat olan ahiretle ilgili ise hiçbir kaygı duymuyor ve o yönde bir yatırımda yapmıyor. Seraba sarınılarak güneşin nuru fark edilmiyor. Çocuklarımızın dini terbiye üzerine yetişmeleri, dünyevi istikballerine mani değildir. Çocuklarımızın dünya gelecekleriyle ilgili taşıdığımız endişeler kadar, onların ahiretle ilgili güzel ahlaki değerlere bezenerek, İslam-i kişilikle yetişmeleri için de kaygılanmamız gerekmiyor mu? Zamanında gerekenler yapılmadığı için sonradan oğlum, kızım beni dinlemiyor gibi bir sürü geçerliliği olmayan mazeretler ve hoş olmayan resim kareleri. Yüce Rabbimiz "Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun." (Tahrim 6) Zümer sur. 15'te ise "De ki: Gerçekten hüsrana uğrayanlar, kıyamet günü hem kendilerini, hem de ailelerini ziyana sokanlardır." Buyruluyor.
Peygamberimiz aile fertleri arasında iyi örnek olunmasını, güzel sözler söylenmesini, evlerin mezara çevrilmeyip Allah'ın anıldığı, namazların kılındığı mekânlar olmasını tavsiye etmiştir. Ailenin dikkat etmesi gereken hususlardan biriside kılık kıyafettir. İleride zorlanmaması için çocuk İslami tesettüre küçük yaşta iken alıştırılmalıdır. Çocuk olmanın gereklerinden biride oyundur. Peygamberimiz çocukların faydalı oyunları oynamalarının zeminini hazırlamamızı tavsiye ederek "Çocuğu olan onunla çocuklaşsın" buyurarak hududunu da geniş tutmuştur. Peygamberimizin çocukları ne kadar sevip, değer verdiği ve ilgilendiği bilinmektedir. Çocuklara selam vermiş, selamlarını almış, mescitlere ve ziyafetlere iştiraklerini sağlamıştır. Bu eserde bu konu üzerinde uzunca durulmuş.
Muzaffer Bey kardeşime, babanın rolünü, önemini ve görevlerini en güzel bir şekilde dile getiren böyle önemli bir eseri kaleme aldığından ve güzel bir lisanla da insanların hizmetine sunduğundan dolayı teşekkür ederim. Okunmaya değer bir kitap, okunmasını tavsiye ederim.