Ahlatcı Holding’e bağlı Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji Yatırım A.Ş. ve Enerya Enerji A.Ş. tarafından düzenlenen Analistler ve Yatırımcılar Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşma yapan Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, halka arzlara devam edeceklerini belirterek, “İki tane şirketimizi açtık. Hedefte önümüzdeki yıllarda bu halka arz şirketimiz 10’a çıkaracağız” dedi.
Toplantıya Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Emin Ahlatcı, Yönetim Kurulu Üyeleri Ateş Ahlatcı ve Sibel Ahlatcı, Ahlatcı Holding CEO'su Kadri Samsunlu, Çorumgaz Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Kahraman ve Ahlatcı Doğal Gaz Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Karahan da katıldı.
Borsa İstanbul nezdinde payları işlem gören AHGAZ ve ENERYA tarafından düzenlenen analistler ve yatırımcılar toplantısında Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı konuşma yaptı.
HER GEÇEN GÜN BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ
Ahmet Ahlatcı, holdingin 61 şirketi ve 6 binden fazla kişiye sağladığı istihdam ile her geçen gün büyümeye, verimliliğini arttırmaya ve ilerlemeye devam ettiğini söyledi.
6 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HACMİNE ULAŞTIK
Ahlatcı, enerjiden sağlığa, kıymetli madenlerden finansa, ileri teknolojilerden otomotive, madenciliğe, gayrimenkul yatırımlarından imalat sanayiye uzanan geniş bir yelpazede 10 farklı sektörde faaliyet göstererek 2023 yılı sonu itibariyle 2,1 trilyon TL aktif büyüklüğü ve 6 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştıklarını ifade etti.
BAŞARI YOLCULUĞUNU ANLATTI
Konuşmasında Ahlatcı Holding’in kuruluşundan da bahseden Ahlatcı, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Şimdi 1984 yılında kuyumcu mağazası açtık küçücük. Orada devam ediyoruz. İşte 85 yılında mağazamızın arkasında bir küçük üretim atölyesi yaptık. Devam ediyoruz. Yıl 2002’ye geldiğinde şimdi o zaman Repo çok önemli arkadaşlar. İnsanlar saat 5’te paralarını bankaya veriyorlar, ertesi sabah paraları bankada para kazanıyor. Bizler çalışıyoruz. Bir de akşam 7 olunca bizim mağazamız ve atölyemiz kapanıyor, ertesi gün sabah 8’e kadar. Yani bu insanların parası gece uyurken de para kazanıyor, ama bizim paramız gece uyurken kasaya nasıl bıraktıysak öyle duruyor. Dua etmeye başladım. Dedim; ‘ Yarabbi ben de uyurken para kazanmak istiyorum.’ Nasıl bir şey olur diye, ondan sonra efendim, baktım doğal gaz ihalesi çıktı. Bu ihalede tabi doğal gazın da D’sini bilmiyoruz. Ama şunu biliyorum, akşam insanlar evinde yakacak, ısınacaklar. Mutfakta yakacak, yemek pişirecekler. İşte banyoda duşu kullanacaklar falan. Dedim ki bu uyurken para kazanmak işidir. Efendim buradan bir başlayalım. Fakat bilmediğimiz için önce sağ olsun, Kadri Bey o zaman Global’de ve STFA’ da dostları var. Dedik ki biz bu ihaleyi alırsak hani işi ehline yaptırmak lazım ama bilmiyoruz. Kadri Bey’e sağ olsun dedik ki; ‘ Biz böyle bir şey yapacağız. Size bir yüzde 15 ortak olalım, bizi ileride halka açın’. STFA’ dan da işte Kerim Bey’ e dedik ki; ‘Böyle böyle. Siz de inşaatını yapın.’ Tamam. Peki. İhaleye girdik. İhaleyi aldık. Şimdi bu ihalede az önce tabi Tuncay Bey’in dediği gibi, arkadaşlar yani yap işlet devret veya zamana kadar yap sonra iade et değil, mülkiyet hakkı. Yani siz bu işi doğru dürüst, Türkiye’deki müşterileri memnun ederek devam ettiğiniz sürece, süresiz bu sizin, bu haklar.
Şimdi kuyumculukta büyüyüp rafineri kurduğunuz, onun üstünü yapıyorsunuz, dünyayla tanışıyorsunuz işte bunların devamı olması lazım. İşte yatırım, AHL PAY. En sonunda da bu işlemleriniz çok büyük olduğu için de bir bankanız olması lazım. Tabi bu Adabank, 13 kere ihaleye çıktı. Arkadaşlar, yani alınamadı, onaylanmadı. Ama bizim grubumuz alınca da grubun durumuna bakılarak onaylandı. Şimdi biz bunu Ahlatcı Holding üzerine alabilirdik. Ama dedik ki; ‘Biz Türkiye’de bir ilk yapalım. Halka açık iki şirketimizin üstüne alalım.’ Yani oradaki para kazanınca insanlarla bölüşmeyi paylaşmayı çok seviyorum. İşte yüzde 70’i AHGAZ’a, yüzde 29’unu da efendim Enerya’ya aldık. Bununla yetinmedik, tabi bu işimizin de bir gereği altın madenimizde olsun dedik. İşte onları birazdan da anlatacağız. O altın madenini de başka bir holdingimize veya şahsımıza alabilirdik. Hayır, onu da halka açılmış olan şirketimizin içine aldık. Yani bunun öneminin çok olduğunu, önemli olduğunu söylüyorum.”
Ahlatcı grubu olarak ilk halka arzlarını 2022 yılında AHGAZ ile gerçekleştirdiklerini hatırlatan Ahlatcı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “2023 yılında Enerya’nın halka arzında, 2,5 milyonu aşan yatırımcımızın rekor talebiyle güven tazeledik. O günden bugüne AHGAZ ve Enerya’nın yaptığı yeni yatırımlarla birlikte şirketlerimiz büyük bir dönüşüm yaşadı. Dünya Katılım Bankası, MarmaraGaz ve son olarak Ahlatcı Altın İşletmeleri. Dünya Katılım Bankası ile dijital bankacılığa odaklanırken, şubeleşmede planlı bir büyümeyi hedeflemekteyiz. Biz katılım bankacılığının yeni yüzüyüz. Nasıl yeni yüzüyüz? Türkiye’de 6 tane katılım bankası var. 3 tanesi yabancı, 3 tanesi kamunun. Ama biz Anadolu’dan çıktık demiyoruz. Biz Anadolu’dayız. Merkezimizi Anadolu’da holdingimizin merkezi orada. Ortağı olmayan, en hızlı katılımı konusunda kararları alabilen bir katılım bankasıyız. Bunun için de burada çok şeyler yapmayı istiyoruz. Çok yakın zamanda reklamlarımızla, farklı farklı uygularımızla bunu göreceksiniz. Dünya Katılım Bankası’nda diğer katılım bankasında, bankalarında olmayan hizmetleri de göreceksiniz. Ama bu bankanın sahibi de kim, Enerya ile AHGAZ. Bunlar da halka açık, dolayısıyla sizlerin ilgi alanında olan bir şey. Bu da şunu getiriyor. İşte geçen bir şey yapılmış. Orada Enerya, BİST 100’de 11 ayda 2024’ün 11 ayında yüzde 143 artarak 4’üncü sıraya, en fazla artan 4’üncü sıraya geldi. İnşallah yılsonuna kadar birinci sıraya gelir. Herhalde birinci sıradaki yüzde 155. Teveccüh gösterirse milletimiz oraya gelebilir.
‘TÜRKİYE’DE BİR DAĞITIM ŞİRKETİ SATILIRSA BİZ TALİBİZ’
Diğer taraftan enerji yatırımlarımızın devamı niteliğinde olan doğal gaz dağıtım zincirimize MarmaraGaz ile yeni bir halka ekleyerek, büyüme fırsatlarını olan ilgi ve kararlılığımızı göstermiş olduk. Bu da ne? Eğer Türkiye’de bir dağıtım şirketi satılırsa biz talibiz. Şimdi olduğu gibi. İşte Bursa ve Kayseri doğal gaz şirketini SOCAR, satmak için çıktı. Biz buna talibiz. Allah nasip ederse, hakkımızda da hayırlı ise bunu da almak istiyoruz.
Son olarak ise Ahlatcı Altın İşletmeleri ile altın ekosistemine değer üreten bir halka ekledik. Temel faaliyetlerimizden olan kıymetli madenlere özellikle altına ilişkin bu faaliyeti AHGAZ ve Enerya çatısı altında sürdürerek, yaratacağımız değeri yatırımcılarımızla paylaşmak istiyoruz. Şimdi sizlere altın madeni işletmeciliği, Ahlatcı Altın İşletmeleri hakkında bilgi vermek istiyorum. Altın madenciliği işletmeciliğine MAPAK ’ten aldığımız Gümüşhane’de altın sahası ile adım attık. Sonra ki süreçte ise Kanadalı Eldorado şirketinin ortağı TÜPRAK ’tan Yozgat’ta bulunan 7 adet ruhsatlı maden sahasına ait ruhsatların devir sözleşmesini imzaladık. Bu sabah KAP bildirimi yaptığımız açıklamada, saha ile ilgili 125 milyon dolarlık yatırım kararı aldığımızı ilan ettik. Hedefimiz bu çok önemli arkadaşlar, biz özel sektörüz. Devlette bu başka olabilir. Bir buçuk yıl içerisinde yatırımı tamamlayıp, çıkaracağımız altını Türkiye ekonomisine kazandırmayı hedefliyoruz. Tüm altın madenini 4,5 yıl içinde çıkarıp, net bütün şeyler düştükten sonra 1,3 milyar dolar civarı, bunun üstü de olabilir bu civardalar. Dolar civarı bir gelir elde etmeyi istiyoruz.
Sermaye piyasalarında devamlı olacağız. Halka arzlara devam edeceğiz. İki tane şirketimizi açtık. Hedefte önümüzdeki yıllarda bu halka arz şirketimiz 10’a çıkaracağız. Ve işte önce holdingi halka arz edeceğiz. Sonra GYO ’u halka arz edeceğiz.”
AHLATCI’DAN İŞADAMLARINA TAVSİYELER
Anadolu’daki iş adamlarına da tavsiyelerde bulunan Ahlatcı, “Halka açılmak, şirketinizin bir tarafını satmak değil. Şirketinizi zenginleştirmek ve bir babanın evladına bırakacağı en önemli miras, halka açık şirkettir. Düşünün bir baba 5 tane dükkân bırakıyor. Evlat kiralarını alıyor. Çalışmadan onu yiyor. Sonra belli bir müddet geliyor o kira yetmiyor, dükkânın birini satıyor. Sonra 2’sini satıyor, sonra 3’ünü ve namerde muhtaç hale geliyor. Ama baba halka açık bir şirket bırakırsa o şirketin en az yüzde 25-30’u halka açıktır. 75’i kendinindir. Çalışmak zorundadır. Şirketini büyütmek zorundadır. Bunun için herkese tavsiye ediyorum. Her iş adamını ve her babaya veya miras bırakacak kimse ne olur işte gayrimenkuldür, dükkândır, bunlar doğru şeyler değil. Mutlaka şirket ve işletmesi olan bunu tavsiye ediyorum. Sermaye piyasalarında sürekli olacağımızdan dolayı halka açık ve açılacak şirketlerimizde düzenli temettü ödeme politikasına bağlı kalacağız. Geçen sene arkadaşlar ilk temettümüzü halka açtık, dağıttık. Her sene temettü dağıtacağız. Yani kazandığımızı sizlerle bölüşeceğiz” diye konuştu.